Mainos

Pääpuolueet menettävät asemiaan Kreikassa

Kreikan kaksi pääpuoluetta kärsivät ovensuukyselyiden mukaan suurtappion vaaleissa. Konservatiivisen Uusi demokratia -puolueen ja sosialistisen Pasokin yhteenlaskettu ääniosuus putoaa alle 40 prosenttiin aiemmasta vajaasta 80 prosentista.

Konservatiiveista on tulossa parlamentin suurin ryhmä vajaan 20 prosentin ääniosuudella. Toiseksi suurimmaksi ryhmäksi ohi Pasokin nousee vasemmistoliitto (Syriza).

Myös uusnatseiksi luonnehditun Kultainen aamunkoitto -puolueen edustajat selvittivät tiensä parlamenttiin yli 40 vuoden tauon jälkeen.

Ovensuukyselyiden tulos vastasi ennakkoarvioita, joiden mukaan säästöjen väsyttämien kreikkalaisten ääniä siirtyy joukoittain vanhoilta valtapuolueilta pienpuolueille.

Kreikan vaaleja seurattiin jännityksellä myös muualla Euroopassa ja erityisesti euroalueella. EU ja Kansainvälinen valuuttarahasto IMF pelkäsivät, että vaalit sekoittavat jälleen maan pelastusohjelman ja hermostuttavat markkinat.

Hallitusneuvotteluista povataan vaikeita, koska enemmistöhallituksen muodostamiseen tarvitaan nyt useampia, keskenään erimielisiä puolueita.

Äänestystä paikan päällä seuranneen Rita Strömmerin mukaan ovensuukysely oli odotetunlainen.

– Se tiedettiin, että hallitusneuvotteluista voi tulla vaikeat. Demokratiapuolue ei saanut selkeää enemmistöä, mutta todennäköisesti se tulee vetämään hallitusneuvotteluja, Ateenassa tilannetta seurannut Strömmer kertoo.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.