Pääomasijoittavat tekevät yhä useamman yrityskaupan

Pörssikuplan pelästyttämät sijoittajat ovat nykyisin varovaisia, ja monet pitävät tuottavampana vaihtoehtona yritysten myymistä suoraan.

Pääomasijoittajien aktiivisuus yrityskaupoissa näyttää olevan lisääntymässä, arvioi Elinkeinoelämän tutkimuslaitoksen Etlan tutkimuspäällikkö Jyrki Ali-Yrkkö. Kysymys on hänen mukaansa kuitenkin jonkinlaisesta aaltoliikkeestä.

Viime vuosikymmenen lopulla pörssi oli avainasemassa yritysten omistuspohjan muuttumisessa, mutta nyt pörssissä on hiljaista. Pörssikuplan aikana siipeensä saaneensa sijoittajat ovat varovaisia, ja tällä hetkellä pääomasijoittajat pitävät tuottavampana myydä yritykset suoraan. Ostajana on usein toinen pääomasijoittaja.

- Nyt pääomasijoittajat katsovat, että se on heille tuottavampi irtautumiskeino. Rahaahan he pyrkivät tekemään, Ali-Yrkkö muistutti.

Viime viikkoina Suomessa on tapahtunut useita yrityskauppoja, jossa osapuolena on ollut pääomasijoittaja. Leafin tehtaan lopettaminen Turussa yrityksen siirryttyä uudelle pääomasijoittajalle merkitsee lopputiliä työntekijöille, mutta vastapainona on runsaasti tapauksia, joissa pääomasijoittajat ovat kyenneet kehittämään yrityksen toimintaa ja lisäämään työpaikkoja.

- Yleistä arviota siitä, mitä työntekijöille tapahtuu pääomasijoittajien tekemien yrityskauppojen yhteydessä ei voi tehdä, Ali-Yrkkö muistutti. Esimerkiksi Pandan myynti pääomasijoittajalta teolliselle ostajalle näyttää vahvistavan työntekijöiden asemaa.

Metson nurkkaus ja pääomasijoittajien ilmaisema tavoite yhtiön pilkkomisesta on myös tuoreimpia tapauksia, jotka ovat herättäneet keskustelua pääomasijoittajien roolista. Tradekan sekä Wihurin kauppojen niputtamisen järjestää niinikään pääomasijoitusyhtiö. Ali-Yrkön mukaan mitään ihmeellistä ei ole siinä, että pääomasijoittajat etsivät koko ajan mahdollisuuksia yhdistellä ja pilkkoa yrityksiä. Sellainen kuuluu esimerkiksi investointipankkien normaaliin toimenkuvaan.

Hintakupla voi olla uhkana

Pääomasijoittajien keskenään tekemien yrityskauppojen lisääntyminen voi jatkuessaan johtaa jopa hintakuplaan, kun sijoittajat kilpailevat samoista yrityksistä. Yritysten hintojen liiallinen nousu johtaisi näin lopulta hintojen romahdukseen samaan tapaan kuin pörssiosakkeiden rajua nousua seurasi jyrkkä pudotus.

- Ilman muuta sellainen on mahdollista, Ali-Yrkkö sanoi.

Yrityskauppojen määrä ei kuitenkaan ole lähellekään niin suuri, että vielä olisi kysymys samanlaisesta hintojen kuumenemisesta kuin osakemarkkinoilla vuosikymmenen vaihteessa, hän muistutti. Jos pääomasijoittaja pystyy aidosti kehittämään yritykseen ja tuomaan siihen lisäarvoa, asiat ovat kunnossa. Sen sijaan jos oikeata lisäarvoa ei synny, kysymys on pelkästään hintojen noususta, hän tiivisti.

Suuret ovat ulkomaisia

Pääomasijoittajista suuria yritysjärjestelyjä pystyvät Suomessa tekemään vain ulkomaiset yritykset, sillä Suomesta puuttuvat suuret pääomasijoitusyhtiöt. Ruotsissa sellaisia jo on. Esimerkiksi ruotsalainen Industri Kapital on ollut Suomessakin monen yrityskaupan takana. Se on mukana mm. Tradekan ja Wihurin järjestelyssä. Ruotsalaisen Cevian Capitalin havittelemasta Metsosta sentään suomalainen CapMan osti merkittävän yksikön Drivesin maaliskuussa, joten ainakin osiin suuryrityksistä suomalaisetkin pääomasijoittajat kykenevät.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat