Mainos

Suomessa valtavasti potentiaalisia yrittäjämiljonäärejä – "pieni ahneus paikallaan"

Suomen pääomasijoitusyhdistyksen (FVCA) toimitusjohtaja Marika af Enehjelmin mukaan Suomessa on valtavasti yrittäjiä, joista voisi tulla todella rikkaita.

– Tässä taloustilanteessa pieni ahneus olisi paikallaan. Meillä ei olla tarpeeksi materialistisia kuten muissa maissa. Esimerkiksi Englannissa ja Saksassa arvostetaan materiaa ja halutaan rikastua. Siellä ei riitä kymmenen miljoonaa vaan lähdetään tavoittelemaan sataa miljoonaa.

Af Enehjelmin mukaan suomalaisten puheet talousnäkymistä ovat turhan pessimistisiä.

– Meillä syntyy tälläkin hetkellä hienoja menestystarinoita.  Suomessa on hyviä startup-yrityksiä ja pk-yrityksiä, joiden liikevaihto kasvaa ja kansainväliset myynnit ovat käynnistyneet.

– Kasvua ei ole vaan Otaniemen teknologia-startup-yrityksissä vaan kaikenlaisessa yritystoiminnassa kuten pk-yrityksissä.  Kasvua on kaikilla aloilla ympäri Suomen. Yrityksillä on esimerkiksi uusia liiketoimintakonsepteja ja teknisiä innovaatioita.

Af Enehjelmin mukaan yrittäjillä ei ole riittävästi tietoa erilaisista rahoitusvaihtoehdoista.

 – Yrittäjiltä puuttuu tietoa rahoitusvaihtoehdoista, jonka avulla kasvuun saa vauhtia.  Rikastumiseen tarvitaan myös rohkeutta ottaa riskejä.

Kenelle pääomasijoittaminen sopii?

Rahoitusmuotona pääomasijoitus sopii yritykselle, jolla on voimakkaat kasvutavoitteet ja -mahdollisuudet.  Lisäksi pääomasijoituksen saaminen edellyttää yrityksen tuotteelta tai palvelulta selkeää kilpailuetua sekä johdolta vahvaa sitoutumista yritystoiminnan kehittämiseen. 

Omistajien on oltava valmiita antamaan pääomasijoittajalle rahoitusta vastaan omistusosuuden yhtiöstä. 

Vaikka alkuperäisten omistajien suhteellinen omistusosuus kaventuisikin sijoituksen myötä, voi omistuksen arvo olla tulevaisuudessa paljon suurempi koko yrityksen arvonnousun myötä.   

Lähde: Suomen pääomasijoitusyhdistys ry.

Suomi kiinnostaa sijoittajia

Pääomasijoittajien rahoittamissa yrityksissä tekee töitä peräti 12 % suomalaisesta työvoimasta.

– Työllisyyden kasvu on vahvaa näissä yrityksissä, mutta se yksistään ei riitä nostamaan koko Suomen taloutta.

– Suomalaiset pääomasijoittajat laittavat rahaa puoli miljardia euroa vuosittain, jos tähän lasketaan mukaan ulkomaalaisten sijoittajien panostukset, niin vuosisijoitukset suomalaisiin yrityksiin ovat kokonaisuudessaan 700 - 800 miljardia euroa.

Af Enehjelmin mukaan pääomasijoittaminen on kasvanut vahvasti 90-luvusta, jolloin toimialan hallinnoima raha oli 300 miljoonaa euroa.

– Tänä vuonna summa on kohonnut jo 5,5 miljardiin euroon, iloitsee af Enehjelm.

– Pääomasijoittaminen on suunnittelua, joka ei ole riippuvainen bruttokansantuotteen kasvusta. Tällä hetkellä sijoituksista irtautuminen on helppoa pörssikurssien ollessa korkealla, toteaa af Enehjelm.

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.