Mainos

Pääministerin tiedot venäläisten maakaupoista epäluotettavia

Kuvamanipulaatio: Ella Tontti/MTV Oy

Turvallisuusviranomaiset ovat raportoineet pääministerin esikunnalle venäläisten maakauppojen taustoista tavalla, joka ei kestä kriittistä tarkastelua. Asiasta kertoo illan MTV3:n 45 minuuttia -ohjelma.

Ohjelman tietojen mukaan valtioneuvoston kanslialle on kerrottu, että maakaupoissa ei ole systemaattisuutta tai tarkoitushakuisuutta ja ostajat ovat pääosin tavallisia ihmisiä. Lisäksi turvallisuusviranomaiset ovat informoineet, että ostokohteet eivät tuo sotilaallista etua.

45 minuuttia -ohjelman haastattelemien sotilas- ja poliisilähteiden mukaan pääministerin kanslialle esitetty analyysi ei kuitenkaan perustu mihinkään luotettavaan selvitykseen.

Valtionhallinnosta puuttuu kokonaan maakauppojen järjestelmällinen seuranta. Todellisuudessa kukaan ei tiedä, pitävätkö pääministerin esikuntaan annetut tiedot paikkansa.

Viime viikolla pääministeri Matti Vanhanen torjui epäilykset venäläiskauppojen turvallisuusuhasta.

- Toivoisin, että ei sotkettaisi sellaisia kauhukuvia, joilla ei ole todellisuuspohjaa, Vanhanen sanoi.

Eduskunnassa kuohuu

Maan myynti ulkomaiseen omistukseen herättää eduskunnassa vilkasta keskustelua. Suullisen ja kirjallisen kysymyksen ohella asiaa on käsitelty ulkoasiainvaliokunnan istunnossa.

Kansanedustajat ovat huolestuneita ulkomaalaisten tekemien maakauppojen valvonnan puutteesta.

- Nyt vaikuttaa siltä, että olemme liian sinisilmäisiä ja annamme EU:n ulkopuolisten ostajien, yritysten ja monimutkaisten yritysryppäitten hankkia bulvaaniensa avustuksella omistukseensa maata jopa strategisesti tärkeiltä alueilta, puuskahtaa keskustan kansanedustaja Aila Paloniemi.

Paloniemen mukaan tele- ja tietoliikennemastojen läheisyydessä tehtyjä maakauppoja vähätellään, koska virkamiesten ja viranomaisten tiedot kaupankäynnin todellisesta luonteesta ovat niin hatarat.

Rasistin leima pelottaa

Valvonnan puute kiusaa myös kuntapäättäjiä. Ruokolahden kunnanvaltuuston jäsen ja SDP:n Kymen piirin puheenjohtaja Suna Kymäläinen toivoo, että ilmiöstä voitaisiin vihdoinkin ryhtyä puhumaan avoimesti ilman ulkomaalaisvastaisuuden leimaa.

- Tuntuu, ettei kukaan oikein uskalla nostaa kissaa pöydälle, koska pelätään leimautumista rasistiksi ja venäläisvastaiseksi. Eihän tässä siitä ole kysymys, Kymäläinen toteaa.

Kymäläisen mukaan maan ostamista pitäisi rajoittaa siten, että osto-oikeus syntyisi vasta viiden vuoden asumisen ja oleskelun jälkeen.

- Tällainen rajanveto on voimassa monessa muussakin valtiossa. Ei siinä ole mitään kummallista, toteaa Kymäläinen.

Salolainen vaatii vastavuoroisuutta

Ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtajan Pertti Salolaisen (kok.) mukaan käytössä pitäisi olla normaali länsimainen vastavuoroisen kaupankäynnin periaate. Sen mukaan ulkomaalaisten maanhankinta sallittaisiin vasta kun suomalaisetkin voivat ostaa maata Venäjällä.

Tällä hetkellä maanhankintaan Venäjällä sisältyy suuri riski, koska raja-alueella tehdyt kaupat eivät ole päteviä eikä omistusoikeudelle ole saatavissa virallista vahvistusta.

Toistaiseksi ei tiedetä, kuinka laajaa aluetta rajavyöhykkeellä todella tarkoitetaan. Venäjän raja-alueet ovat toistaiseksi määrittelemättä eikä määrittelyn aikataulusta ole tietoa. Raja-aluevyöhykkeen määrittely on Venäjällä presidentin Dmitri Medvedevin käsissä.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.