Mainos

Pääministeri Vanhanen vierailee Thaimaassa

Vanhanen tapasi tänään yhdessä Ruotsin ja Norjan pääministereiden kanssa Thaimaan kuninkaan ja pääministerin. Pohjoismaat lupasivat apuaan hyökyaalloista varoittavan järjestelmän rakentamiseen Intian valtamerelle.

Matti Vanhanen

Pääministeri Matti Vanhanen vierailee Thaimaassa yhdessä Ruotsin pääministerin Göran Perssonin ja Norjan pääministerin Kjell Magne Bondevikin kanssa. Pohjoismaiset pääministerit tapasivat aamupäivällä Thaimaan pääministerin Thaksin Shinawatran.

Vanhasen mukaan valtaosa Aasian hyökyaaltokatastrofin suomalaisuhreista pystytään tunnistamaan ja kuljettamaan takaisin Suomeen. Thaimaa ei halua tulvavahinkojen korvaamiseen suoraa tukea muiden maiden hallituksilta, Vanhanen kertoi. Sen sijaan Suomi tukee maata avustusjärjestöjen kautta, tarkoituksena on kehittää ainakin aluesairaalatoimintaa.

Vanhanen, Persson ja Bondevik tapasivat tänään myös Thaimaan kuninkaan Bhumibol Adulyadejin. He esittelivät yhdessä surunvalittelunsa kuninkaalle, jota hyökyaalto kohtasi myös hyvin henkilökohtaisesti: siinä kuoli hänen tyttärenpoikansa.

Huomenna pääministerit vierailevat tuhoalueilla, missä he tutustuvat hyökyaallon aiheuttaman kriisin jälkihoitoon ja tervehtivät paikalla olevia avustustyöntekijöitä. Pääministerit tapaavat myös paikallisia viranomaisia. Pääministeri palaa kotimaahan tiistaiaamuna 18. tammikuuta.

Pohjoismaat lupasivat apua varoitusjärjestelmään

Suomi, Ruotsi ja Norja lupasivat Bangkokissa apuaan hyökyaalloista varoittavan järjestelmän rakentamiseen Intian valtamerelle. Pohjoismaiset pääministerit pitivät ennakkovaroitusjärjestelmän aikaansaamista erittäin tärkeänä, jotta kolme viikkoa sitten iskeneen hyökyaallon kaltaisilta tuhoilta voitaisiin jatkossa välttyä.

- Suomi on kiinnostunut kehittämään ennakkovaroitusjärjestelmää, pääministeri Vanhanen sanoi.

Käytännössä Suomi voisi tarjota esimerkiksi poijuja, antureita ja televiestintävälineitä. Thaimaa on tarjonnut varoituskeskukselle sijaintipaikkaa.

Thaimaassa kateissa yhä yli 3 200 ihmistä

Thaimaan sisäministeriö arvioi perjantaina, että kolme viikkoa sitten tapahtuneen maanjäristyksen jälkeiset hyökyaallot surmasivat Thaimaassa 2 171 ulkomaalaista. Katastrofissa kuolleiden thaimaalaisten määrä on arvion mukaan 1 733.

Lisäksi on 1 409 ruumista, joista ei pystytä sanomaan, ovatko he thaimaalaisia vai ulkomaalaisia. Kateissa Thaimaassa on yhä yli 3 200 ihmistä, joista yli 1 000 on ulkomaalaisia.

(MTV3-STT)

(Seitsemän uutiset 16.01.2005)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.