Mainos

Pääministeri: Thaksinin tukijat ehkä Bangkokin iskujen takana

Kukaan ei ole ilmoitautunut pommi-iskujen tekijäksi. Eilisissä iskuissa kuoli yhteensä kolme ihmistä ja yli 30 loukkaantui. Ulkoministeriö kehottaa alueella olevia suomalaisia varovaisuuteen.

Thaimaan sotilasjuntta syyttää kukistetun hallituksen poliitikkoja pommi-iskujen sarjasta, joka surmasi vuodenvaihteessa kolme ihmistä Bangkokissa.

Sotilasjuntan valtaan nostama pääministeri Surayud Chulanont sanoi, että tiedustelutietojen mukaan iskujen taustalla ovat valtansa menettäneet poliitikot eivätkä muslimisissit.

Chulanont ei halunnut lähemmin täsmentää, millaisia tiedustelutietoja hallitus oli saanut. Valtansa menettäneillä poliitikoilla pääministeri sanoi tarkoittavansa myös muita kuin edellisen hallituksen tukijoita.

Maanpaossa asuva entinen pääministeri Thaksin Shinawatra antoi puolestaan lausunnon, jossa hän kiisti olleensa missään tekemisissä pommi-iskujen kanssa. Sotilaat syrjäyttivät Thaksinin vajaat viisi kuukautta sitten verettömässä vallankaappauksessa.

Kymmeniä haavoittui iskuissa

Yli 30 ihmistä haavoittui pommi-iskuissa, joukossa yhdeksän ulkomaalaista. Useat maat kehottivat räjähdysten jälkeen kansalaisiaan pysyttelemään sisätiloissa Bangkokissa. Haavoittuneista ulkomaalaisista neljä on unkarilaisia, kolme serbejä ja kaksi brittejä.

Poliisit ja sotilaat asettivat Bangkokiin noin 6000 tarkastuspistettä pomminräjähdysten jälkeen, kertoi poliisipäällikkö Achiravit Supanpasat. Poliisien koirapartiot seurasivat tilannetta bussi- ja juna-asemilla.

Matkailu on tärkeä tulonlähde Thaimaalle, jossa käy vuosittain 12 miljoonaa turistia. Poliisipäällikkö Achiravit vakuutti poliisien takaavan katujen turvallisuuden.

- Me olemme poliiseja. Erotamme ketkä ovat hyviä ja ketkä ovat pahoja, poliisipäällikkö sanoi.

Kaikkia poliisipäällikön lupaukset eivät vakuuttaneet. - Pelkään, sanoi 45-vuotias Sinjai, joka oli saapunut töihin, mutta kehottanut perhettään pysymään kotona.

Kaappauksen johtaja keskeytti pyhiinvaelluksen

Thaimaan syyskuista vallankaappausta johtanut kenraali Sonthi Boonyaratglin keskeytti pyhiinvaellusmatkansa Saudi-Arabiaan pommi-iskujen vuoksi. Sonthi on ensimmäinen muslimi, joka on kohonnut Thaimaan maavoimien komentajaksi.

- Turvallisuus on jo nostettu maksimaaliseksi, Sonthi sanoi. Hänen mukaansa Bangkokissa on voimassa edelleenkin sotatilalaki, joka saatettiin voimaan vallankaappauksen jälkeen.

Sonthi sanoi, etteivät ulkomaiset ryhmät, kuten al-Qaida-verkosto, ole sekaantuneet pommi-iskuihin.

Thaimaassa lehtien etusivuja hallitsi uudenvuodenpäivänä kaksi teoriaa hyökkäysten tekijästä. Toisen mukaan taustalla ovat tarkemmin määrittelemättömät ryhmät, jotka vastustavat sotilasjunttaa. Toisen mukaan etelän muslimimilitantit ovat ulottaneet taistelunsa Bangkokiin saakka.

UM neuvoo välttämään turhaa ulkonaliikkumista Bangkokissa

Ulkoministeriö neuvoo välttämään tarpeetonta liikkumista julkisilla paikoilla Thaimaan pääkaupungissa Bangkokissa. Myös suuria väkijoukkoja tulee välttää ja noudattaa varovaisuutta, kehotti ulkoasiainsihteeri Pirkko Kaikkonen Suomen Bangkokin-suurlähetystöstä. Bangkokissa tapahtui uudenvuodenaattona useita pommiräjähdyksiä, joissa kuoli ja loukkaantui useita ihmisiä.

- Emme halua, että ihmisille tulee pelkoja, mutta pitää katsoa, missä liikkuu. Tulee esimerkiksi välttää perinteisiä pommien räjäytyspaikkoja kuten roskien säilytyspaikkoja, Kaikkonen kertoi Bangkokista.

Vielä aattoiltana UM kehotti matkustustiedotteessaan matkailijoita pysymään kokonaan sisätiloissa. Kaikkosen mukaan sisälläpysymiskehotuksen syinä olivat tilanteen epävarmuus ja Thaimaan poliisin neuvo. Matkustustiedotetta päivitettiin, kun tilanne selkeni.

Tilanne Bangkokissa pysyi yön aikana rauhallisena. Uudenvuodenpäivän aamuna liikenne oli vielä hiljaista, mutta vilkastui aamupäivän kuluessa.

Suurlähetystöön tuli Kaikkosen mukaan noin parikymmentä yhteydenottoa pommiräjähdyksiin liittyen. Suomalaiset kuitenkin pysyivät tilanteessa rauhallisina. Bangkokissa olevien suomalaismatkailijoiden määrästä ei ole tarkkaa tietoa, mutta heitä on murto-osa koko Thaimaassa lomailevista noin 5000 suomalaisesta.

(MTV3-STT-Reuters-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.