Mainos

Pääministeri Sipilä sukkuloi eduskuntaryhmissä: Sopimusneuvotteluissa kaikilla kovat paineet

1:46

Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) sukkuloi iltapäivällä hallituspuolueiden eduskuntaryhmissä. Ilmeisesti taustalla oli pyrkimys kartoittaa ryhmien reunaehtoja muun muassa paikalliseen sopimiseen, josta työmarkkinajärjestöt parhaillaan neuvottelevat.

Paikallisen sopimisen kehittäminen on kytketty osaksi hallituksen havittelemaa yhteiskuntasopimusta.

Työmarkkinajärjestöjen neuvottelut ovat parhaillaan ratkaisuvaiheessa.

Viime päivät sopua on haettu kituliaasti juuri paikallisesta sopimisesta. Se on hallituksen avainhankkeita, mutta erityisen tärkeää asian edistäminen on kokoomukselle.

Pääministerin sukkuloinnin taustalla voi siis hyvinkin olla pyrkimys paitsi informoida, niin myös kartoittaa hallitusryhmien kantaa siihen, millainen yhteiskuntasopimus ja paikallisen sopimisen uudistus niille kelpaa. Ryhmien välillä voi olla siitä eri näkemyksiä.

Perussuomalaisten ryhmästä kokoomukseen hölkännyt  pääministeri oli lyhytsanainen.

–Tietojenvaihtoa. Onneksi hallitusryhmiä on vain kolme, naurahti hengästynyt Sipilä mennessään kokoomuksen ryhmähuoneeseen.

Ulos tullessaan pääministeri sanoi, että paine on nyt työmarkkinajärjestöjen pöydällä.

– Kyllä siellä auki olevia kysymyksiä edelleen on niin paikallisessa sopimisessa kuin noissa yhteiskuntasopimuskysymyksissä, sanoi Sipilä.

– Hallituksen puolelta olemme nyt tehneet pelitilaa, että meistä tämä ratkaisu ei olo kiinni. Paine on nyt siellä järjestöillä, totesi Sipilä.

Paineita on myös hallituksella, sillä neuvottelujen kohteena on hallituskauden merkittävin yksittäinen hanke.

Neuvottelutuloksen vaihtoehtona ovat niin kutsutut pakkolait eli hallituksen kilpailukykypaketti ja paikallisen sopimisen edistäminen lakiteitse. Viime aikoina hallitus ei kuitenkaan ole niitä korostanut, koska tulosta odotetaan työmarkkinajärjestöjen neuvotteluista

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.