Antti Rinne matkustaa Moskovaan samalla, kun tukilakkoaalto sekoittaa Suomea – keskustelee Medvedevin kanssa Itämeren turvallisuudesta

8:31
Massiiviset tukilakot iskevät suomalaisten arkeen – MTV kurkistaa lakkoaamuiseen Helsinkiin

Pääministeri Antti Rinne matkustaa maanantaina Moskovaan tapaamaan Venäjän pääministeri Dmitri Medvedeviä.

Pääministereiden odotetaan keskustelevan ainakin ympäristökysymyksistä sekä Itämeren turvallisuudesta. Rinteen Moskovan-matka osuu vaikeaan hetkeen keskelle kotimaan postilakon selvittelyä.

Pääministeri Medvedev kutsui Antti Rinteen Moskovaan heti onnittelupuhelussaan Rinteen vaalivoiton jälkeen. Rinteen itsensä kannalta vierailu osuu kuitenkin hankalaan hetkeen juuri kun kotimaan politiikassa kuohuu postilakon vuoksi.

Venäjän näkökulmasta Rinteen vierailu saa lisäpainoarvoa siitä, että Suomi on tällä hetkellä EU:n puheenjohtajamaa ja Rinne saa jossain määrin edustaa koko unionia.

Pääteemoina turvallisuus ja ympäristö

Pääministereiden keskeinen puheenaihe on ympäristö. Eurooppa pyrkii eri keinoin pönkittämään Venäjän päästöjen vähentämistä. Itämeren veden puhdistamisessa näin on jo saatu hyviä tuloksia, veden laatu Suomenlahdella on parantunut.

Nyt samaa pitäisi alkaa tehdä ilman suhteen. Paras kohde sille olisivat Venäjän raskaasti saastuttavat, polttoöljyä käyttävät lämpövoimalat. Niihin puuttumalla voitaisiin vähentää mustan hiilen päästöjä, mikä puolestaan hidastaisi pohjoisnavan jäätiköiden sulamista.

Juuri jäätiköiden vuoksi mustan hiilen päästöt ovat suurempi ongelma lähellä pohjoisnapaa kuin esimerkiksi Päiväntasaajalla. Siksi isolla pohjoisella valtiolla Venäjällä on asiassa suuri rooli.

Ympäristön kannalta toinen sopiva kohde olisi Venäjän kaasuntuotanto, mutta Venäjän kaasukauppa on niin politisoitunut asia, ettei EU todennäköisesti halua alkaa sen puhdistamista rahoittamaan.

Myös Itämeren turvallisuus ja Ukrainan tilanne noussevat esille.

Lisää aiheesta

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja