Mainos

Pääministeri Paavo Lipponen kiirehtii osakekaupan remonttia

Pääministeri Paavo Lipposen mielestä Suomessa on nopeasti ratkaistava ongelmat, jotka liittyvät arvopaperimarkkinoiden perusjärjestelyjen tehokkuuteen. Sijoittajat ja välittäjät ovat voimallisesti ajaneet osakekauppaan kunnon remonttia. Markkinoilla toimijoita ovat rasittaneet osakekaupan viivästykset ja hajanaisesta järjestelmästä aiheutuvat kustannukset. Kauppojen selvitysajat ovat meillä huomattavasti muita maita pidemmät.

Jotta Suomi pystyisi hyötymään Euroopan laajuisista arvopaperimarkkinoista, arvopaperimarkkinoiden selvitysjärjestelmien ja kaupankäynnin kustannusten pitää Lipposen mukaan olla kansainvälisesti kilpailukykyiset. Pörssin kaupankäyntisalin avajaisissa puhunut Lipponen viittasi yleiseen pohjoismaiseen käytäntöön, jossa arvo-osuusrekisterit on keskitetty paikalliseen arvopaperikeskukseen.

-Meillä on päädytty hajautettuun malliin. Voidaan kysyä, hidastaako ja vaikeuttaako nykyinen järjestelmä erityisesti osakekauppojen selvitystä, pääministeri totesi.

Lipposen mukaan Suomessa on syytä harkita arvo-osuusrekisterien keskittämistä, jos sillä voidaan parantaa järjestelmän luotettavuutta, tehokkuutta ja valvottavuutta. Osakekaupan selvityksen tehostaminen onnistuu lähinnä vain pörssin ja Arvopaperikeskuksen yhteistyötä tiivistämällä, Lipponen arvioi.
(STT)

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja