Pääministeri Marinin vierailu Uuteen-Seelantiin nousi etusivun uutiseksi maailmalla – syynä kuitti toimittajan kysymykseen

0:53

Suomen pääministerin ensimmäinen valtiovierailu Uuteen-Seelantiin nousi maailmalla otsikoihin, kun pääministerit vastasivat napakasti seksistiseksi luonnehdittuun kysymykseen.

Eilen illalla Suomen aikaa pidetyssä lehdistötilaisuudessa toimittaja halusi tietää, olivatko Suomen pääministeri Sanna Marin ja hänen Uuden-Seelannin kollegansa Jacinda Ardern tapaamassa vain siksi, että ovat molemmat samanikäisiä ja heillä on muutakin yhteistä.

– Ihmiset ovat pohtineet, oletteko tapaamassa vain siksi, että olette samanikäisiä ja teillä on muutakin yhteistä, kuten milloin lähditte mukaan politiikkaan. Vai voivatko uusiseelantilaiset odottaa lisää sopimuksia maiden välille tulevaisuudessa? Newstalk ZB:n radiotoimittaja Joey Dwyer tuumi.

Tähän pääministeri Arden vastasi napakasti takaisin:

– Ensiksi kysyn, onko kukaan koskaan pohtinut tai kysynyt Barack Obamalta ja John Keyltä, tapasivatko he yhteisen ikänsä vuoksi. Tietysti miehiä on enemmän politiikassa, tämä on realiteetti. Jos kaksi naista tapaavat, se ei liity heidän sukupuoleensa.

– Tapaamme, koska olemme pääministereitä, Marin jatkoi.

Britannian yleisradioyhtiön BBC:n etusivulla aiheesta kerrottiin otsikolla: Uuden-Seelannin ja Suomen pääministerit tyrmäsivät "seksistisen" kysymyksen. Aiheesta kirjoittivat myös muun muassa CNN ja Guardian.  BBC:n mukaan Twitterissä moni tuomitsi toimittajan kysymyksen olevan seksistinen. 

Tiedotustilaisuudessa Marin ja Arden korostivat demokratian ja sukupuolten tasa-arvon puolustamisesta. Pääministerit myös toistivat tukensa Ukrainalle ja tuomitsivat Venäjän hyökkäyssodan Ukrainassa.

Pääministeri Marin on parhaillaan vierailulla Uudessa-Seelannissa ja Australiassa. Pääministerin matkassa on kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Skinnari sekä Business Finlandin kokoama suomalaisyritysten valtuuskunta.

Voit katsoa koko tilanteen artikkelin videolta!

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja