Mainos

Pääministeri lupaa: Saaristomeren tila hyväksi 2020 mennessä

Pääministeri Matti Vanhanen (kesk.) sitoutuu siihen, että Saaristomeren tila parannetaan hyväksi vuoteen 2020 mennessä. Tarkoitus on nopeuttaa meren tilan paranemista muun muassa vähentämällä maatalouden ravinnekuormitusta ja kierrättämällä fosforia.

Pääministerin sitoumus liittyy ylihuomenna Finlandia-talolla järjestettävään Itämeri-huippukokoukseen, jossa kaikkien rantavaltioiden päämiehet antavat omat lupauksensa siitä, miten he parantavat Itämeren tilaa.

Vanhasen antaman sitoumuksen liitteenä on pitkä lista keinoja, joilla tavoitteeseen pyritään. Vanhojen tuttujen maatalouden päästövähennysten, fosfaatittomien pesuaineiden ja maatalouden ympäristötuen lisäksi on löydetty myös jotain uutta: Suomi aikoo pyrkiä tulevaisuudessa ravinteiden kierrätyksen esimerkkialueeksi.

Käytännössä ravinteiden kierrätys tarkoittaa esimerkiksi lannankäsittelyn kehittämistä.

- Karjanlannan fosforit pyritään saamaan paremmin talteen ja järkevästi käyttöön. Suomessahan periaatteessa lannan fosfori riittäisi koko peltoalamme fosforilannoitukseen, mutta koska lannassa on iso osa vettä, sitä ei kannata kuljettaa. Nyt pyritään kehittämään teknologioita, joilla lannan fosfori saataisiin paremmin talteen ja hyödynnettyä. Se vähentäisi kemiallisen fosforilannoituksen tarvetta, sanoo limnologi Seppo Knuuttila SYKEn merikeskuksesta.

Ajatus ravinteiden kierrätyksestä saa kiitosta Itämeri-asiantuntijoilta.

- Tämä on erittäin merkittävä uusi avaus, kiittelee ympäristöjohtaja Johanna Ikävalko MTK:sta.

Pääministeri lupaa, että hallitus aikoo nyt tosissaan parantaa meren tilaa.

- Meillä on tiedossa keinot sille, mitä voimme tehdä meren tila parantamiseksi. Suomen hallitus on sitoutunut tähän, lupaa Vanhanen.

Siitä ei ole mitään takuita, että Saaristomeren tila saataisiin hyväksi jo vuoteen 2020 mennessä. Aiempien arvioiden mukaan hyvä tila voitaisiin saavuttaa vasta 20 vuoden kuluttua.

Keskiviikon Itämeri-huippukokouksessa kuullaan, mitä muiden rantavaltioiden päämiehet ovat valmiita lupaamaan Itämeren tilan parantamiseksi.

Katso Päivi Mäki-Petäjän juttu

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.