Mainos

Pääministeri Lipponen jättää eronpyynnön viikon kuluttua

SDP:n puheenjohtajan Paavo Lipposen hallitus muuttuu toimitusministeristöksi ensi keskiviikkona. Valtiopäivien avajaisten jälkeen Lipponen jättää hallituksen eronpyynnön tasavallan presidentille. Lipponen voi pyytää eroa hänen omasta tehtävästään, mikä merkitsee myös hallituksen eroa. Hän voi pyytää eroa myös koko hallitukselle.

Vanhaan tapaan tasavallan presidentti pyytää hallitusta toimimaan siihen asti, kunnes uusi hallitus on nimitetty. Siinä vaiheessa hallitus muuttuu siten muodollisesti epäpoliittiseksi. Tosin jo nyt vaalien jälkeen hallituksen luonne on muuttunut. Se ei voi tehdä enää mitään poliittisia avauksia. Päätöksiä kuitenkin tehdään, ja monet niistä voivat käsitellä hyvinkin merkittäviä asioita.

Hallitusneuvottelujen pituus ratkaisee, mille sijalle Lipposen kakkoshallitus sijoittuu toimikauden pituuden perusteella lasketussa kaikkien aikojen hallitustilastossa. Neuvottelut saattavat venyä, joten tilaston ykkönen saattaa muuttua.

Tänään nykyhallitus oli ikätilastossa viidennellä sijalla 1435 päivällä. Tasan kahden viikon kuluttua se ohittaa Esko Ahon vuosina 1991-95 johtaman hallituksen. Lipposen kakkoshallituksen tulee istua vielä 29 päivää, jotta se ohittaisi listan kärjessä olevan Lipposen ykköshallituksen (1464 päivää). Väliin mahtuvat vielä Harri Holkerin vuosina 1987-91 johtama hallitus (1458 päivää) ja Kalevi Sorsan (sd.) neljäs hallitus vuosilta 1983-87 (1456 päivää).

Jo kahden vuosikymmenen ajan hallitukset ovat istuneet koko eduskuntakauden. Tämä kielii mm. poliittisen tilanteen vakaudesta. Aiempina vuosikymmeninä oli melko yleistä, että hallitus kaatui sisäisiin ristiriitoihin vain muutaman kuukauden toimikauden jälkeen.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.