Mainos

Pääministeri Lipponen: Emu-päätös yksinkertaisella enemmistöllä

Pääministeri Paavo Lipponen (sd.) arvioi eduskunnan kyselytunnilla, että päätös Suomen liittymisestä EU:n talous- ja rahaliittoon Emuun voidaan tehdä eduskunnassa yksinkertaisella enemmistöllä. Sen jälkeen katsotaan, mitä päätöksiä markan vaihtaminen euroon vaatii.

Asiasta kysynyt keskustan Mauri Pekkarinen katsoi, että tulkinta Emuun liittymisen päätöstavasta tulisi tehdä perustuslakivaliokunnassa. Hän halusi tietää, onko Lipposen näkemys hallituksen poliittinen kannanotto. Lipponen huomautti ainoastaan ennakoivansa todennäköistä asioiden kulkua. Hallitus joutuu myöhemmin ottamaan tarkemmin asiaan kantaa.

Lipponen muistutti samalla, että keskustan johtama hallitus neuvotteli Suomelle liittymissopimuksen, johon Emuun menokin sisältyy. Keskusta ja kristilliset ovat vaatineet rahalain muutoksen käsittelyä samassa yhteydessä, kun Emu-ratkaisu tehdään.

Lipposen mukaan markasta joudutaan luopumaan vasta vuonna 2002. Siihen asti ovat rinnakkain käytössä sekä markka että euro, joten poliittinen ratkaisu Emuun liittymisestä voidaan tehdä Maastrichtuin sopimukseen sisältyvänä asiana yksinkertaisella enemmistöllä. Lipponen piikitteli oppositiota epäilemällä, ettei perustuslakiin voi kirjoittaa keskustan ja kristillisten suostumuksen pakollisuutta.

Pääministeri asetti Emu-asiantuntijaryhmän

Pääministeri Paavo Lipponen (sd.) asetti tänään aiempien suunnitelmien mukaisesti ns. professorityöryhmän selvittämään, mikä merkitys talous- ja rahaliitolla on Suomen kansantaloudelle. Tämän asiantuntijatyöryhmän tulee laatia kokonaiskatsaus Emusta tehtyihin koti- ja ulkomaisiin tutkimuksiin ja selvityksiin sekä arvioida lisäselvitysten tarve.

Työryhmän on kiinnitettävä erityistä huomiota tuotantorakenteeseen, työmarkkinoihin, julkiseen talouteen, talouspolitiikkaan sekä muihin tekijöihin, joilla on Emussa merkitystä Suomen kansantaloudelle.

Valtioneuvoston kanslia on kutsunut työryhmän puheenjohtajaksi professori Jukka Pekkarisen. Jäseniä ovat professori Esko Antola, professori Pertti Haaparanta, professori Seppo Honkapohja, dosentti Raija Julkunen, professori Erkki Koskela, professori Heikki Loikkanen, rehtori Marianne Stenius ja professori Matti Viren. Työryhmän tulee laatia työnsä tuloksista selonteot ensi maaliskuun ja ensi toukokuun loppuun mennessä. Työryhmän määräaika päättyy ensi vuoden lopussa.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.