Mainos

Pääministeri Kataisesta euroryhmän puheenjohtaja?

Pääministeri Jyrki Kataisen nimi on noussut esille pohdittaessa Jean-Claude Junckerin seuraajaa euromaiden ryhmän puheenjohtajana. Asia kävi ilmi itävaltalaistoimittajan kysyessä asiasta Kataisen tiedotustilaisuudessa Brysselin EU-huippukokouksessa.

Juncker on toiminut euromaiden valtiovarainministerikokousten puheenjohtajana vuodesta 2005 ja on tiettävästi ensi kesänä siirtymässä sivuun tehtävästä.

Juncker on toiminut Luxemburgin pääministerinä vuodesta 1995 lähtien. Vuoteen 2009 saakka hän toimi myös maansa valtiovarainministerinä, jota tehtävää on sittemmin hoitanut Luc Frieden.

Itävaltalaistietojen mukaan euroryhmän puheenjohtajan tulisi olla maansa pääministeri ja hänellä tulisi olla kokemusta valtiovarainministerinä toimimisesta. Lisäksi olisi suotavaa, että puheenjohtaja tulisi taloutensa hyvin hoitaneesta maasta – mielellään sellaisesta, jonka luottoluokitus on paras mahdollinen AAA.

Itävaltalaistietojen mukaan Katainen on ainoa ehdokas, joka täyttäisi nämä kriteerit.

Kataisen mukaan EU-presidentti Herman Van Rompuy vastaa Junckerin seuraajan etsimisestä. Myös hänen tietojensa mukaan euroryhmän puheenjohtaja olisi vaihtumassa ensi kesänä.

Kataisella ei ole tietoa mahdollisista seuraajaehdokkaista.

– Niin kuin aina, on myös muita tehtäviä, jotka saattavat muodostaa yhdessä nimityspaketin, Katainen arvioi.

(MTV3 - STT)

Katso Helena Petäistön raportti Brysselistä:

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.