Mainos

Pääministeri Katainen: Presidentti ja hallitus eivät aja yleistä palkka-alea

Pääministeri Jyrki Katainen (kok) rauhoittelee presidentti Sauli Niinistön aloitteesta ryöpsähtänyttä palkkakeskustelua. Pääministerin mukaan tarkoituksena ei ole tehdä yleistä palkanalennusta presidentin ja hallituksen perässä. Katainen kirjoittaa aiheesta MTV3:n Uutisten nettikolumnissa.

– Kummankaan esityksen tavoitteena ei ole ollut sen paremmin kannustaa yleiseen jokaista suomalaista koskevaan palkanalennukseen kuin uskotella, että toimella olisi jokin merkitys valtion velkaantumista ajatellen.

Kataisen mukaan presidentti Niinistön ja hallituksen vapaaehtoiset palkanalennukset ovat korostetusti eleitä, joilla osoitetaan tahtoa olla mukana yhteisissä talkoissa ja ihmisten vaikeissa tilanteissa.

– Esimerkin antava ele synnyttää yhteistä tahtotilaa, palauttaa perusasioiden äärelle - eikä eleitä kannata tämän vuoksi liian hanakasti tuomita tai ylitulkita, Katainen kirjoittaa.

Katainen ihmettelee myös Niinistön avauksen vähättelijöitä.

– Näissä puheenvuoroissa lähdetään siitä, että hyvätuloisten verotusta kiristämällä saataisiin enemmän vaikuttavuutta ja lisää verotuloja valtion kassaan. Kyse on kuitenkin kahdesta täysin eri asiasta.

Pääministerin mielestä Suomessa on liikaa vallalla ajatus, että vain valtio kykenee oikeudenmukaisuuteen.

– Yksilön tehtävä on korkeintaan tehdä valitus epäoikeudenmukaisuudesta valtiolle, joka hoitaa asian kuntoon. Tälläisessä ajatusmaailmassa yksilöltä ei odoteta henkilökohtaista vastuunkantoa, esimerkkiä tai välittämistä. Tälläisessä ajatusmaailmassa veronmaksu on välittämisen jaloin muoto.

Pääminsteri muistuttaa kolumnissa, että hallitus on säätänyt määräaikaisen korotetun veron kaikkein suurituloisimmille.

Katainen ottaa ensimmäistä kertaa osaa Niinistön aloittamaan palkkakeskusteluun MTV3:n Uutisten nettikolumnissa.

Rajua tekstiä ay-pomolta: "Perkele minkälaista populismia"

Presidentti Niinistön aloite palkkionsa leikkaamisesta vuoden 2006 tasolle on herättänyt myös reippaita kommentteja. Teollisuusalojen ammattiliiton Teamin puheenjohtaja Timo Vallittu on polttanut päreensä kunnolla Demokraatti-lehden haastattelussa. Vallittu puuttuu sekä Niinistö vuosipalkkion leikkaukseen että kansanedustajien intoon alentaa omia palkkioitaan.

– Voihan perkele, minkälaista populismia, Vallittu ärähtää.

Vallittu haluaa presidentin palkkion verolle.

– Tasavallan presidentin palkkio on verotonta. Jos se olisi verollista, 160 000 euron vuosiansioista taitaisi mennä veroa 45 prosenttia. Eiköhän panna palkkio verolle, Vallittu

Samalla ay-pomo laittaisi kansanedustajien kulukorvaukset verolle ja puuttuisi myös kansanedustajien matkakuluihin.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.