Mainos

Pääministeri Katainen hämmästelee - EU:ssa yhä 28 erilaista verotusta

Yksi ensi sunnuntain eurovaalien kuuma kysymys on, kehittyykö Euroopan Unioni liittovaltioksi. MTV:n Huomenta Suomessa vieraillut pääministeri Jyrki Katainen kannattaa sisämarkkinoiden syventämistä, mutta pitäisi verotuksen ja velat yhä kansallisina asioina. 

- Kannatamme käytännön läheistä suhtautumista integraatioon. On asioita, joissa tarvitaan laajempaa integraatiota, esimerkiksi sisämarkkinoiden syventäminen. On ihan uskomatonta, että Suomessa tuotettuja biopohjaisia polttoaineita ei päästetä markkinoille kaikkialla Euroopassa. Tai kun joku suomalaisyhtiö myy vaikkapa digitaalisia oppimateriaaleja, se törmää Euroopassa yhä 28 erilaiseen verotukseen ja lainsäädäntöön, Katainen hämmästeli aamuohjelmassa. 

Sen sijaan talouskurissa Katainen syventäisi integraatiota.

Heti perään Katainen kuitenkin toisti kielteisen kantansa eurobondeille eli yhteisille veloille. Hän ei halua myöskään verotusoikeuden siirtämistä EU:lle.

- Emme halua yhteistä verotusta. Jäsenmaat ovat hyvin erilaisia. Esimerkiksi Espanjassa verotus on huomattavasti alhaisempaa joissakin verolajeissa, koska siellä ei ole ajateltu, että yhteiskunta hoitaa tietyt asiat. Meillä taas peritään veroja ja yhteiskunta hoitaa. Sen sijaan se, mistä peritään arvonlisäveroja, päätetään yhdessä. Alvin veroprosentit ovat sitten taas kansallinen asia, Katainen totesi.

Kataisen mukaan seuraavat viisi vuotta Euroopan parlamentissa ovat Suomen työllisyyskehityksen ja rakennemuutoksen kannalta hyvin oleellisia.

- Tarvitsemme uusia asiakkaita ja markkinoita suomalaisille tuotteille, emme raja-aitoja. Myös vapaakauppasopimus Yhdysvaltojen kanssa on hyvin tärkeä. Nyt esimerkiksi maitotuotteissa on 139 prosentin tulli, jos suomalaista luomumaitoa haluttaisiin jalostaa juustoksi Amerikan markkinoille.

Puolueiden puheenjohtajat ovat saaneet tuoda aamun vaalitentteihin valitsemansa ehdokkaan mukaan. Kataisen valinta oli kunta- ja liikenneministeri Henna Virkkunen, jota hän kuvasi hyväksi ystäväkseen. 

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.