Mainos

Pääministeri julistautui voittajaksi Australiassa

Pääministeri John Howard juhli tänään kokoomushallituksensa voittoa Australian parlamenttivaaleissa. Hallituspuolueiden ja oppositiossa olevan työväenpuolueen kamppailu oli loppuun asti hyvin tiukka, ja hallituksen voitto selvisi vasta loppumetreillä.

-On selvää, että hallitus sai toimivan enemmistön uuteen parlamenttiin, Howard sanoi sadoilla iloitseville kannattajilleen. Työväenpuolue tunnusti pitkin hampain tappionsa ja muistutti, että ensimmäistä kautta oppositiossa ollut puolue sai suurimman voiton Australian historiassa sitten toisen maailmansodan. Voitto ei kuitenkaan riittänyt hallituksen muodostamiseen.

Vaalin suurin häviäjä oli äärioikeistolainen kansanedustaja Pauline Hanson, jonka poliittinen ura päättyi. Hanson menetti oman parlamenttipaikkansa, eikä hänen johtamansa One Nation (Yksi kansakunta) -puolue saanut jalansijaa uuteen parlamenttiin.

Kun lähes 75 prosenttia äänistä oli laskettu, työväenpuolue näytti saaneen 51 prosenttia äänistä sekä lähes 20 uutta parlamenttipaikkaa. Se ei kuitenkaan riittänyt, sillä kokoomushallituksella oli edellisessä parlamentissa 44 paikan enemmistö.

Hallituksessa olevat liberaalipuolue ja kansallispuolue saavat Australian yleisradioyhtiön (ABC) mukaan 78 paikkaa 148-paikkaiseen parlamenttiin. Työväenpuolueen osaksi jäi 69 paikkaa. Howard nousi valtaan maaliskuussa 1996 maanvyörymävoiton jälkeen. Tuolloin hänen johtamansa kokoomushallitus sai taakseen 44 paikan enemmistön parlamenttiin. Howard julisti ennenaikaiset parlamenttivaalit saadakseen kansan tuen ehdottamalleen 10 prosentin tuote- ja palvelusverolle. Veron aiheuttamia kustannuksia on määrä pehmentää tuloveron leikkauksilla.
(STT-Reuters-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.