Mainos

Pääministeri: Fukushiman ydinvoimala suljettava lopullisesti

Japanin pääministeri Naoto Kan sanoo, että Fukushiman vaurioitunut ydinvoimala täytyy sulkea lopullisesti. Sen sijaan hallitus ei ole laajentamassa voimalan ympäristön evakuointialuetta nykyisestä 20 kilometristä.

Kansainvälinen atomienergiajärjestö IAEA ja ympäristöjärjestö Greenpeace ovat varoittaneet, että 40 kilometrin päässä voimalasta sijaitsevassa kylässä on mitattu hälyttäviä säteilymääriä. IAEA:n mukaan ainakin lapset ja raskaana olevat naiset olisi evakuoitava kylästä.

Hallituksen edustaja Yukio Edano sanoi kuitenkin, ettei tilanne vaadi pikaisia toimia.

Mitä voimalassa tapahtuu nyt?

Fukushimassa kamppaillaan yhä jäähdytyspumppujen käynnistämisen kanssa.

Yksiköistä pitäisi myös pumpata pois radioaktiivista jätevettä, jotta sitä ei pääsisi mereen. Reaktorirakennuksiin pääsi vettä tsunamin iskiessä voimalaan, ja lisää jätevettä on syntynyt, kun reaktoreita on jäähdytetty merivedellä.

Säteilymäärät merivedessä Fukushiman edustalla nousivat torstaina ennätyslukemiin.

Miten kauan työt jatkuvat?

Kukaan ei tiedä. Todennäköisintä on, että edessä on pitkä työrupeama, jossa jäähdytystyöt joudutaan toistuvasti keskeyttämään säteilypiikkien vuoksi.

Pelastustyötä tehdään sananmukaisesti pimeässä. Valvontatiloihin on saatu palautettua sähköt, mutta reaktorien sisätiloja valvovat monitorit ovat yhä pimeinä. Vaaratilanteita pystytään seuraamaan vain lämpö- ja painemittareita lukemalla.

Toiveikkaimman arvion mukaan reaktorit voitaisiin saada sammutuskuntoon muutamassa päivässä, mutta se voi viedä myös kuukausia.

(MTV3 - STT - AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.