Mainos

Pääministeri erosi Portugalissa

Portugalin presidentti Jorge Sampaio on hyväksynyt pääministeri Antonio Guterresin eronpyynnön.

Guterres jätti eronpyynnön hänen sosialistipuolueensa kärsittyä tappion kunnallisvaaleissa. Presidentti Sampaio aikoo tavata Portugalin tärkeimpien poliittisten puolueiden edustajat keskiviikkona ja torstaina.

Pääministerin ero saattaa merkitä ennenaikaisten parlamenttivaalien järjestämistä. Poliittiset tarkkailijat pitivät todennäköisempänä sitä, että Sampaio päättää järjestää ennenaikaiset parlamenttivaalit kuin että hän pyytäisi Guterresin Sosialistipuoluetta nimeämään uuden pääministeriehdokkaan.

Jos ennenaikaisiin vaaleihin päädytään, on ne perustuslain mukaan pidettävä 55 päivän kuluttua parlamentin hajottamisesta. Normaalin aikataulun puitteissa parlamenttivaalit on järjestettävä vuonna 2003.

Sunnuntaisissa kunnallisvaaleissa suurin oppositiopuolue, keskustaoikeistolainen Sosiaalidemokraattinen puolue korjasi keskeneräisten tulosten mukaan enemmistön äänistä 144 kunnallisvaltuuston vaalissa. Sosialistipuolue säilytti enemmistönsä 98 äänestysalueella. Sosialistipuolueen ehdokkaat hävisivät myös monissa kaupunginjohtajanvaaleissa. Sosiaalidemokraatit peittosivat sosialistit näiden perinteisillä kannatusalueilla Lissabonissa, Portossa ja muissa suurissa kaupungeissa.

Pääministeri oli voimakkaasti mukana kunnallisvaalikampanjassa ja hän tunnusti vastuunsa puolueen tappiossa.
-Tämä tappio on minun tappioni, Guterres sanoi tulosten julkistamisen jälkeen.

(MTV3-STT-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.