Mainos

Pääministeri Blair tappiolla Lontoossa

Britannian hallitseva työväenpuolue näytti pitkästä aikaa kärsivän tappion vaaliuurnilla, kun konservatiiveille povattiin menestystä tänään pidetyissä kunnallisvaaleissa. Näyttävin takaisku oli edessä Lontoossa, missä työväenpuolueesta erotettu riippumaton vasemmistoradikaali Ken Livingstone oli selvä ennakkosuosikki uudeksi kaupunginjohtajaksi.

Tony Blair

Lontoon viisi miljoonaa äänioikeutettua valitsivat kaupunginjohtajansa nyt ensimmäistä kertaa suorassa vaalissa. Uusi käytäntö on osa pääministeri Tony Blairin suunnitelmaa jakaa valtaa paikallistasolle.

Poliittisen kannatuksen osalta suunnitelma näytti kääntyvän laatijaansa vastaan, sillä tuoreet mielipidemittaukset ennustivat vasemmistoradikaali Ken Livingstonen saavan 51 prosenttia äänistä. Blairin ja työväenpuolueen ehdokas, entinen terveysministeri Frank Dobson, oli kyselyissä vasta kolmantena konservatiivien Steven Norrisin jälkeen.

Vaalihuoneistot sulkeutuivat Lontoossa ja muilla äänestyspaikkakunnilla kello 23 Suomen aikaa. Tulosten odotettiin varmistuvan aikaisin perjantaina. Lontoossa äänestysaktiivisuuden odotettiin jäävän hyvin alhaiseksi.

"Punainen Ken"

Livingstone ennusti äänestäessään torstaina kaupunginjohtajataistosta tulevan mielipidekyselyjä tiukemman. Hän myös syytti työväenpuoluetta mustamaalauksesta kampanjan aikana.

Lontoon kaupunginjohtajalla on rajoitetusti valtaa, joka ulottuu lähinnä liikenne-, poliisi-, kulttuuri- ja ympäristöasioihin. Suurkaupungin henkilöitymänä hän saa kuitenkin paljon näkyvyyttä ja vaikutusvaltaa.

Ken Livingstone, Punainen Ken", johti 1980-luvun alkupuolella Suur-Lontoon sittemmin lakkautettua kaupunginvaltuustoa, joka tuki näyttävästi muun muassa homojärjestöjä ja sosiaalisia asuntohankkeita. Värikkäänä puhujana tunnettu Livingstone muistetaan myös ehdotuksistaan lakkauttaa parlamentin ylähuone ja koko monarkia.

Lontoon ohella eri puolilla Englantia valittiin torstaina yli 3 000 edustajaa 152 paikalliseen valtuustoon. Kaikkien ennusteiden mukaan työväenpuolueella oli edessään ensimmäinen vaalitappio sitten vuoden 1997 musertavan voiton parlamenttivaaleissa.

Parlamentissa pääministeri Blairin työväenpuolueella on kuitenkin edelleen hallussaan vahva enemmistö. Myös mielipidemittausten kannatusluvuissa opposition konservatiivit ovat yli 20 prosenttiyksikköä hallituspuolueen jäljessä.
(MTV3-STT-Reuters)

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja