Pääministeri Al-Malikin asema horjuu Irakissa

Amerikkalaisten tuore tiedusteluraportti asettaa Irakin nykyisen hallituksen toimintakyvyn kyseenalaiseksi. Nykyisen pääministerin tilalle ei kuitenkaan ole tungosta.

Viime päivien aikana Irakin pääministeri Nuri al-Maliki on joutunut yhä ahtaampaan rakoon, ja huhut hänen erostaan ovat kiihtyneet.

Yhdysvaltain edustajat suurlähettiläs Ryan Crockeria ja presidentti George W. Bushia myöten ovat esittäneet kriittisiä lausuntoja al-Malikin kyvyistä, tämän hallitus on murentunut, ja amerikkalaisten tiedusteluarviot povaavat jatkoa synkille ajoille.

- Hallituksen asema heikkenee edelleen tulevien 6-12 kuukauden aikana shiiakoalition sekä sunni- ja kurdipuolueiden kiihtyvän kritiikin takia. Johto, joka on jo nyt kykenemätön hallitsemaan tehokkaasti, kohtaa suuria vaikeuksia yrittäessään yhdistää maata, kuului eilen julkistetun tiedusteluraportin tyly arvio.

Al-Malikin hallitus on kutistunut enää noin puoleen alkuperäisestä 40 hengen vahvuudestaan. Elokuun alussa sen jättivät sunnit, ja tänään erostaan ilmoitti pieni sekularististen ryhmien blokki, jonka johdossa on juuri ex-pääministeri Ijad Allawi.

Eikä jäljellä olevien shiiojen ja kurdienkaan tuki ole vuorenvarmaa, sillä monet arabimieliset shiiat ovat tyytymättömiä pääministeriin, ja sukupolvenvaihdos uhkaa repiä yleensä yhtenäisten kurdien rintamaa.

Heikosta huonompaan

Pääministerin pelastukseksi voi kuitenkin koitua se seikka, ettei lupaavia valtiomiehiä ole vaihtopenkillä jonoksi asti. Tarkkailijoiden mukaan poliittinen pelaaminen ja kähmintä Bagdadin keskustan vihreällä turvavyöhykkeellä on silti täydessä vauhdissa.

Todennäköisenä pidetään, että al-Malikin seuraaja on myös shiia, koska heillä on enemmistö maan parlamentissa. Ykköskandidaatiksi onkin nousemassa varapresidentti Adel Abdul-Mahdi. Mutta hänen kansansuosionsa on vähäinen, ja lisäksi hänen arvellaan nojaavan liiaksi Iranin suuntaan.

Myös entisten pääministerien Allawin ja Ibrahim al-Jaafarin kerrotaan haikailevan paluuta vallankahvaan, ja aivan oma lukunsa on se, kenen taakse asettuvat sellaiset mahtitekijät kuin räiskyvä shiiajohtaja Muqtada al-Sadr tai suurajatollah Ali al-Sistani. Hurjimmissa huhuissa veikkaillaan sotilasvallankaappausta.

Yhdysvallat saattaakin jatkaa al-Malikin tukemista jo pelkästään siksi, että vaihtoehdot ovat vielä huonompia. Luvassa ei todennäköisesti olisi suuria muutoksia sisäpolitiikkaan, ja ulkopolitiikassa Irakin välit Iraniin saattaisivat entisestään lämmetä. Tulos olisi Yhdysvalloille jopa nykyistä huonompi.

Viimeisin signaali Valkoisesta talosta lupailikin al-Malikille jatkoa, ainakin toistaiseksi.

- Pääministeri al-Maliki on hyvä mies, jolla on vaikea työ. Minä tuen häntä, Bush summasi keskiviikkona Kansasissa.

(MTV3-AFP-DPA-Reuters)

Lue myös:

    Uusimmat