Mainos

Pääkonttoriosuus poistumassa yhteisöverouudistuksessa

Yhteisöverouudistuksessa ollaan päätymässä malliin, jossa yritysten pääkonttorikunnille esitetty viiden prosentin osuus kunnille osoitettavasta veron tuotosta poistuu. Hallituksen talouspoliittisen ministerivaliokunnan hyväksymää mallia aiotaan korjata myös siten, että konsernien maksamia yhteisöveroja kohdeltaisiin kokonaisuutena eli konserniavustusten käytöllä ei olisi vaikutusta veron tuoton jakautumiseen kuntien kesken.

Yritysten ja muiden yhteisöjen maksamien verojen kunnille tulevan tuoton jakamista ollaan uudistamassa siten, että tuotto jaettaisiin kuntien kesken yhteisön toimipaikkojen henkilömäärien suhteessa. Kuntaliitto on vaatinut osaperusteeksi kuntien asukasmäärää, mutta hallituksessa ei olla lämmetty ajatukselle.

Nykyisin yhteisöveron tuotto jaetaan kuntien kesken muutama vuosi sitten kiinni lyödyn jakosuhteen mukaan, jonka on katsottu kohtelevan eri kuntia epäoikeudenmukaisesti. Hallituksen talouspoliittisen ministerivaliokunnan helmikuun alussa sopima malli vähentäisi yli 300 kunnan saamia tuloja ja lisäisi vajaan sadan kunnan tuloja.

Yhteisöveron jaon uudistamisesta käytiin kiivasta keskustelua keskiviikkona SDP:n puoluevaltuustossa. Hallintoministeri Jouni Backman (sd.) rauhoitteli keskustelua sillä, että yhteisöveron tuotto kasvaa voimakkaasti. Silloin osuuksien laskentatavan muutoksesta huolimatta suuria kuntakohtaisia menetyksiä ei tule.

SDP:n puoluevaltuuston puheenjohtaja Jukka Mikkola uskoi tänään, että yhteisöveron tuoton jaosta löytyy hyvä ratkaisu. SDP:n puoluehallitus ei ole omalta osaltaan lyönyt vielä kiinni kantaansa. Yhteisöveroasian esittelee hallituksessa veroministeri Jouko Skinnari (sd.).
(STT)

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja