Mainos

Pääkaupunkiseutu veti matkailijoita

Matkailijat toivat viime vuonna pääkaupunkiseudulle lähes 2,5 miljardia euroa. Matkailijoiden käyttämät rahamäärät ovat kasvaneet parin viime vuoden aikana kymmenen prosentin vuosivauhtia, kertoo Helsingin, Espoon ja Vantaan tuore matkailuraportti 2002-2007.

Kasvutahti on jatkunut myös tänä vuonna. Tammi-syyskuussa yöpymiset ovat lisääntyneet Helsingissä noin 30 prosenttia. Tänä vuonna rikkoutuu vielä maaginen kolmen miljoonan yöpymisen raja, matkailupäällikkö Pirkko Nurmi myhäilee.

-Kasvuvauhti on kyllä hiipunut viime vuoden kahdeksasta prosentista noin viiteen prosenttiin, hän lisää.

Myös Vantaan elinkeinopäällikkö Raimo Koskenkanto ja Espoon Matkailu Oy:n toimitusjohtaja Jaana Tuomi ovat tyytyväisiä yöpymislukuihin.

Vantaalla oli viime vuonna 59500 rekisterömtyä yöpymistä, ja tänä vuonna ne ovat kasvaneet noin 15 prosenttia. Espoossa majoitusmyynnin arvo ja käyttöaste ovat parin viime vuoden aikana nousseet. Hotelliremonttien vuoksi myös hinnat ja kysyntä ovat kasvaneet.

Pääkaupunkiseudun hotellien käyttöaste on kansainvälisestikin hyvä. Se oli viime vuonna 70,4 prosenttia, kun muualla Suomessa joudutaan tyytymään noin 50 prosenttiin.

Lisää yhteistyötä ja kielitaitoa

Helsinki, Espoo ja Vantaa tiivistävät matkailualan yhteistyötään. Ne ovat sopineet yhteisestä matkailualan kehittämisohjelmasta, jonka sisältö julkistetaan ensi vuoden alussa. Seudun neljäs kaupunki Kauniainen "peesaa mukana".

Matkailu on entistä ammattimaisempaa liiketoimintaa, joka vaatii jatkuvasti uusien asioiden opiskelua, Helsingissä kaikki matkailuneuvojat on pantu venäjän kielen kursseille, sillä venäläisten matkailijoiden määrä kasvaa entisestään nopean Pietari-Helsinki-junayhteyden toteutuessa 2010.

-Suomi, ruotsi, englanti ja saksa eivät enää riitä. Nyt neuvojan on osattava myös venäjää, johtava matkailuneuvoja Nina Lager sanoo. Venäjästä on tullut jopa saksaa tärkeämpi matkailukieli.

Osa neuvojista lukee venäjää toista vuotta. Viimeisetkin ovat aloittaneet venäjän opinnot, kertoo jo koulussa venäjää opiskellut Lager.

Pääkaupunkiseudun matkailun toimialaraportin 2002-2007 on toteuttanut Metropolialueen osaamiskeskus/Culminatum Innovation yhteistyössä Haaga-Perhon kanssa.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.