Mainos

Pääkaupunkiseudun kunnat historialliseen yhteistyöhön

Neljän kaupungin valtuustot päättivät yhteiskokouksessa madaltaa kuntarajoja. Yhteisiä teemoja ovat rakentaminen ja maankäyttö.

Pääkaupunkiseudulla ryhdytään madaltamaan kuntarajoja, jotta kunnalliset palvelut saadaan yhteiskäyttöön.

Helsingin, Espoon, Kauniaisten ja Vantaan johtajat päättivät asiasta historialliseksi luonnehditussa kokouksessa Finlandia-talossa. Kuntaliitoksiin ei johtajien mukaan kuitenkaan turvauduta. Kaikkien neljän kaupungin valtuustot kokoontuivat ensimmäistä kertaa yhteiseen kokoukseen.

Asia puhutti tunteja pääkaupunkiseudun kuntien päättäjiä, ja lopullinen niitti asialle saatiin vasta myöhään illalla. Kaupunkien solmiman yhteistyösopimuksen keskeisiä kohtia ovat asumisen, maankäytön ja liikenteen suunnittelu.

Länsimetro puhutti

Helsinki ja Kauniainen hyväksyivät sopimuksen yksimielisesti, mutta Espoo ja Vantaa päätyivät yhteistyöhön äänestyksen jälkeen. Espoossa eripuraa aiheuttivat suhtautuminen länsimetroon ja Sipoon länsiosien liittäminen pääkaupunkiseutuun. Vantaalla valtuutettujen selvä enemmistö suhtautui kielteisesti Vesterkullan kiilan luovuttamiseen Helsingille, mutta valtuusto hyväksyi sentään yhteistyösopimuksen.

Helsingin kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Rakel Hiltunen hehkutti yhteiskokouksen näyttävän tietä muulle Suomelle kohti kuntauudistusta. Vantaan Kimmo Kiljunen peräsi puheenvuorossaan toimia tasapuolisen asuntotuotannon ja yhtenäisen veropolitiikan synnyttämiseksi.

- Regressiivinen kunnallisvero on pääkaupunkiseudun erikoisuus. Se tarkoittaa, että varakkaat maksavat suhteessa vähiten veroja. Näin ei voi jatkua, Kiljunen sanoi.

Sopimuksen mukaan pääkaupunkiseudun kunnat selvittävät 2008 aikana yhteistyön onnistumista. Silloin voidaan myös päättää, ryhdytäänkö selvittämään kaupunkien yhdistämistä.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.