Mainos

Pääkaupunkiseudun ilmanlaatu osin jopa huono - ei syytä paniikkiin

Islannin tulivuorenpurkauksen tuhkapilvi on saapunut Suomeen. Pilven mukana tulleita hiukkasia ei voi silmällä nähdä, mutta näkyvyys voi hieman heikentyä.

Helsingin seudun ympäristöpalvelun ilmansuojeluasiantuntija Maria Myllynen sanoo, että taivaanranta on harmaa ja auringonlasku voi jopa olla tavanomaista kauniimpi.

Myllysen mukaan ilmanlaatu on pääkaupunkiseudulla välttävä ja paikoin huono. Tämä tarkoittaa, että tuhkaa on kulkeutunut Suomeen ja erityisesti karkeiden hiukkasten pitoisuudet ovat nousseet. Mitään suurta terveydellistä haittaa ei pääkaupunkiseudulla ole.

– Jos ilmanlaatu on välttävä tai huono, ovat terveysvaikutukset mahdollisia herkille. Terveet ihmiset eivät välttämättä edes huomaa mitään, Myllynen sanoo.

Karkeammat hiukkaset ärsyttävät silmiä, nenää ja kurkkua. Myllysen mukaan esimerkiksi astmaatikkojen oireet voivat pahentua.

Sisällä pysytteleminen riittää varotoimeksi

Myllysen mukaan suurille toimenpiteille ei ole tarvetta.

– Ärsytysoireet ovat mahdollisia, mutta jos ilmenee vakavampia haittoja, kannattaa välttää voimakasta rasitusta ja itsensä altistamista huonolle ilmalle.

Myllysen mielestä tarpeellinen lääkitys kannattaa aloittaa, mutta myös sisätiloissa pysyttely riittää.

– Naamariakin voi kokeilla, mutta tilanne ei ole niin vakava. Tehokkaampi keino on mennä sisälle, hän sanoo.

Pidempiä terveysvaikutuksia ei tuhkasta aiheudu. Saasteet poistuvat Myllysen mukaan tuulien ja sateiden mukana tehokkaasti.

– Hiukkaset poistuvat hengitysilmasta nopeasti. Terveyshaittoja tulee vain kun huonolaatuista ilmaa hengittää, hän toteaa.

– Nyt on kyseessä vain lyhytaikainen altistuminen.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.