Pääkaupunkiseudun asukkaat tuottavat entistä enemmän sekajätettä

Pääkaupunkiseudun asukkaat tuottivat viime vuonna 185 000 tonnia sekajätettä eli 176 kiloa asukasta kohden. Määrä on kasvanut 10 kilolla viidessä vuodessa.

– Oikea suunta tietenkin olisi se, että sekajätteen määrä laskisi eikä nousisi, kommentoi projektipäällikkö Kirsi Karhu Helsingin seudun ympäristöpalveluista (HSY).

HSY tutkitutti syyskuussa kaikkiaan 60 000 kiloa eri kokoisista taloyhtiöistä kerättyä sekajätettä.

Sekajäteastioiden sisällöstä 40 prosenttia oli biojätettä. Kolmasosa oli erilaisia pakkausmateriaaleja kuten muovia, paperia ja kartonkia.

– Se kertoo siitä, että pakatun ruuan ostaminen kaupasta on varmasti lisääntynyt eli kaikki elintarvikkeet ostetaan entistä pakatumpina nykyään, arvioi Kirsi Karhu.

Sekajätteen seassa paljon kierrätyskelpoista

Sekajätteen seasta löytyy yllättävän paljon kierrätyskelpoista tavaraa.

– Noin puolet sekajätteestä olisi kierrätyskelpoista. Suurimmat yllätykset ja ihmetyksen aiheet ehkä liittyvät siihen, että varsin hyväkuntoista tavaraa joutuu kaatopaikalle, pahoittelee Kirsi Karhu.

Tutkimuksen mukaan vähiten sekajätettä tuottavat yli 20 huoneiston kiinteistössä asuvat, 160 kiloa asukasta kohden vuodessa. Eniten sekajätettä syntyy 2-4 huoneiston kiinteistöissä, 218 kiloa asukasta kohden vuodessa.

– Näissä suuremmissa kiinteistöissä on erilliskeräystä enemmän kuin pienemmissä kiinteistöissä. Puutarhajätteen määrä on tietenkin suurempi sellaisissa kiinteistöissä, joissa asukkailla on omat pihat, pohtii Kirsi Karhu.

Tutkimuksen tuloksia hyödynnetään jäteneuvonnassa ja HSY:n jätehuollon kehittämisessä.

Lue myös:

    Uusimmat