Mainos

Pääkaupunkiseudulla varaudutaan ilmanlaadun heikkenemiseen

Pääkaupunkiseudulla varaudutaan äkilliseen ilmanlaadun heikkenemiseen. Valmisteilla olevan suunnitelman mukaan autoliikennettä voidaan rajoittaa, jos ilmanlaatu heikkenee huomattavasti. Tyynellä pakkassäällä ilmanlaatu saattaa heikentyä äkillisesti erittäin huonoksi.

- Jos on kova pakkanen, ei ole tuulisuutta ja tulee inversio eli maan pinnalla olevat ilmakerrokset eivät pääse vaihtumaan, niin siihen nuo kaikki pakokaasut jää pyörimään, kuvailee Espoon ympäristönsuojelupäällikkö Tuula Hämäläinen-Tyynilä.

Varautumisuunnitelman mukaan autoliikennettä voitaisiin rajoittaa, jos ilmanlaatu heikkenee huomattavasti. Ensimmäiseksi kansalaisia houkuteltaisiin tiedotusta lisäämällä jättämään autot vapaaehtoisesti kotiin. Jos varautumissuunnitelma olisi ollut käytössä, näin olisi tehty muutama viikko sitten juuri ennen joulua.

- Meillä oli tuossa joulun alla voimakas episodi, jolloin pitoisuudet nousivat korkeiksi. Onneksi se kesti vain noin puoli vuorokautta ja tilanne purkautui, kertoo ilmansuojeluyksikön päällikkö Tarja Koskentalo Helsingin seudun ympäristöpalvelut - kuntayhtymästä eli entisestä YTV: stä.

Autoilu voidaan kieltää

Jos pakokaasujen aiheuttama ilmanlaadun heikkeneminen jatkuu pidempään, otetaan järeämmät keinot käyttöön. Kansalaisille tarjotaan maksutonta joukkoliikennettä ja autoilua rajoitetaan rekisterinumeron perusteella. Pahimmassa tapauksessa yksityisautoilu voitaisiin kieltää kokonaan. Tällaisia tilanteita uskotaan tulevan eteen harvoin.

- Se on erittäin epätodennäköistä, mutta se on mahdollista, arvioi Tuula Hämäläinen-Tyynilä.

Niin huono ilmanlaatu, että se vaatisi autoilun kieltämistä, on mitattu pääkaupunkiseudulla ainoastaan kerran.

- Meillä on ilmanlaadun mittausten historiassa ollut sellainen tilanne vain kerran. Se oli vuonna 1995 joulukuussa. Jos silloin olisi tällainen varautumissuunnitelma ollut, olisi jouduttu pohtimaan liikenteen rajoittamista, sanoo Tarja Koskentalo.

Jos tilanne toistuisi, päätökset autoilun rajoittamisesta tekisi uuden mallin mukaan Helsingin kaupunginjohtaja.

Kaupunkilaiset pääsevät tutustumaan uuteen varautumissuunnitelmaan huomenna keskiviikkona, kun sitä esitellään yleisölle Helsingin kaupungintalolla. Kansalaiset, kunnat, järjestöt ja muut, joita suunnitelma koskee, voivat kommentoida sitä maaliskuun loppuun asti. Lopullisesti varautumissuunnitelman hyväksyy Helsingin seudun ympäristöpalveluiden hallitus todennäköisesti kesäkuussa. Jo ensi talvena pääkaupunkiseudun liikennettä voidaan siis rajoittaa, jos ilmanlaatu heikkenee oleellisesti.

Katso Päivi Mäki-Petäjän juttu (Seitsemän uutiset 12.1.2010)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.