Mainos

Pääkaupunkiseudulla sade-ennätys rikki

Poikkeuksellisen runsaasti ropsi sadetta Etelä- ja Itä-Suomessa eilen. Ilmatieteen laitoksen mukaan rankimmat sateet osuivat pääkaupunkiseudulle, ja Helsinki-Vantaan lentokentällä saavutettiin eilen uusi vuorokautinen sade-ennätys: 65,5 millimetriä. Ilmatieteen laitos luonnehti eilen maahamme levinnyttä ukkosaluetta keskivoimakkaksi: vastaavia ukkospäiviä on yleensä vuodessa muutamia.

Helsinki-Vantaan mittauspaikan vuorokauden sade-ennätys 65,5 milliä passitti reilusti historiaan entisen ennätyksen 61,7 milliä vuodelta 1960. Muilla mittauspaikoilla ei ylletty uusiin ennätyksiin. Silti esimerkiksi Helsingin Kaisaniemessä viskoi aika lailla vettä: 50 milliä. Kuopiossakin ropisi reilusti 43,5 milliä. Koska sateet olivat kuurottaisia ja niiden yhteydessä esiintyi ukkosta, sademäärissä oli suuria eroja paikkakunnittain.

Ilmatieteen laitoksen salamapaikannin havaitsi eilen 2705 salamaa, ja päivä oli samalla kesän ukkospäivistä salamarikkain. Ukkosalue tuli Virosta koko Suomenlahden leveydeltä Uudellemaalle. Ukkonen levisi myös koilliseen Savoon ja Pohjois-Karjalaan. Tiheintä salamointi oli Porvoon paikkeilla ja alueilla Porvoosta pohjoiseen ja koilliseen. Myöhemmin illalla salamoi myös Keski- ja Länsi-Uudellamaalla.

Runsaiden sateiden vuoksi heinäkuun sademäärä on kohonnut Etelä- ja Itä-Suomessa paikoin poikkeuksellisen suureksi. Ilmatieteen laitoksen tilastojen mukaan eniten on satanut Kuorevedellä, Helsinki-Vantaalla ja Kuopiossa. Vähiten on satanut Utsjoen Kevolla.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.