Mainos

Pääkaupunkiseudulla narkomaanien hiv-epidemia

Pääkaupunkiseudun narkomaanien keskuudessa on hiv-epidemia. Ruiskuhuumeen käyttäjien parissa tavattiin viime vuonna jo 16 hiv-tartuntaa. Tartuntojen määrä saattaa nousta 20:een, kun viime vuoden tiedot tarkentuvat helmikuun loppuun mennessä.

Kansanterveyslaitoksen tutkija Pekka Holmström arvioi, että nyt on tultu kriittiseen pisteeseen. Narkomaanien keskuudessa neulojen ja ruiskujen yhteiskäyttö on niin tavallista, että tarttuvat maksatulehdukset ja hiv voivat levitä räjähdyksenomaisesti, kertoo Holmström. Hänen mukaansa huumeongelma on pamahtanut silmille. Nyt on aika toimia ja estää uudet narkomaanien hiv-tartunnat. Kansanterveyslaitoksen infektioepidemiologian osasto havaitsi viime kesänä uutena hiv-ilmiönä Suomessa ruiskuhuumeiden käytöstä saadut tartunnat. Myös muutamat lääkärit soittivat sairaaloista ja kertoivat potilaista, jotka olivat saanet tällä tavalla tartunnan.

Kirjavalistusta ja vaihdettavia ruiskuja

Kansanterveyslaitos on jakanut hiv-tartuntavaarasta kertovaa kirjasta jo puolen vuoden ajan. Sen ovat saaneet mm. kaikki vangit Suomessa. Pääkaupunkiseudun apteekit jakavat sitä henkilöille, jotka käyvät kysymässä neuloja tai ruiskuja, riippumatta siitä myykö apteekki näitä tarvikkeita vai ei. Helsingin kaupungin rahoittama ja A-klinikkasäätiön toteuttama terveysneuvontapiste Vinkki on pannut myös viidakkorummun toimimaan ja kertonut huumeruiskujen yhteiskäytön vaaroista. Narkomaanit voivat vaihtaa Vinkissä neuloja ja ruiskuja. Sinne palautettiin viime vuonna elokuun loppuun mennessä lähes 74 100 ruiskua ja sieltä annettiin lähes 74 600 ruiskua.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.