Pääkaupunkilaismiehet kuolevat muita aiemmin

Pääkaupunkilaismiehet elävät keskimäärin kolme vuotta lyhyemmän elämän kuin muut suomalaiset. Myös erot Helsingin kaupunginosien välillä ovat suuria ja kasvaneet vain entisestään. Suurimmillaan erot peruspiirien välillä ovat yli yhdeksän vuotta ja suurpiirien välillä viisi vuotta.

Professori Tapani Valkosen tutkimuksen mukaan 20-vuotiaan helsinkiläismiehen korkein elinajanodote vuosina 2001-2005 oli eteläisessä suurpiirissä ja alhaisin keskisessä suurpiirissä. Ero oli kasvanut kymmenen vuoden takaisesta noin 0,8 vuodella, mutta paremmuusjärjestys on säilynyt ennallaan.

Terveyden ja hyvinvoinnin ääripäät näkyvät tilastojen lisäksi myös asiakaspalvelupisteissä ja kaupunkikuvassa, sanoo Helsingin terveysaseman johtaja Outi Kupiainen.

Äärialueiden kuolleisuuseroista kolmannes johtui itsemurhista, tapaturmista, väkivallasta ja alkoholikuolemista. Neljäsosa eroista meni sepelvaltimotaudin tiliin.

Helsingissä rahoja terveysasemille on ryhdytty jakamaan indeksin mukaan, joka kertoo alueen sosiaalisesta tilanteesta. Indeksiin vaikuttaa väestön koulutustaso, työttömyysaste, keskitulot, toimeentulotuen saajien määrä, kaupungin vuokra-asukkaiden määrä sekä yksinhuoltajien ja maahanmuuttajien osuus.

Helsingissä tämä indeksi vaihtelee rajusti. Lintukodoksi näillä mittareilla osoittautui Paloheinä ja huono-osaisimmaksi alueeksi Kivikko.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat