Mainos

Pääkaupungin jätehuoltokiista ohi

Pääkaupunkiseudun jätehuoltokiistaan saatiin ratkaisu. Kiistan osapuolet hyväksyivät hetki sitten piirisovittelija Esa Lonkan sovintoesityksen. Sopimuksen mukaan jätekuljetusyritys Sita Finlandissa ryhdytään noudattamaan kuorma-autoalan työehtosopimusta ja sen määräyksiä.

Lonka kutsui kiistan osapuolet, Auto- ja kuljetusalan työntekijäliiton ja Sita Finlandin uuteen sovitteluun työnantajapuolen aloitteesta. Sovun hierontaan tarvittiin enää vajaan tunnin puristus. Lonkan mukaan esitys oli käytännössä sama, jonka Sita Finland hylkäsi tiistai-iltana.

Jätekuljetukset pääsevät käyntiin jo huomenna, sillä helatorstain vuoksi jätehuoltoyrityksissä tehdään tällä viikolla töitä myös lauantaina.

AKT:n liittosihteeri Matti Vehkaoja poistui sovittelijan toimistosta tyytyväisenä. Liitto sai haluamansa. Sita Finlandin toimitusjohtajan Pasi Someron mukaan kiista oli tiukka paikka ja periaatteellisesti iso kysymys: AKT:llä ei ollut tukea työpaikan sisällä.

Someron mukaan AKT:n vaatimukset eivät olleet työnantajan kannalta merkittäviä, mutta työntekijät menettivät sovussa tiettyjä joustoja. Merkittävin muutos koskee ns. pekkaspäiviä. Uusi sopimus vie näillä näkymin työntekijöiltä mahdollisuuden ottaa vapaat halutessaan rahana.

AKT:n vaatimuksille ei ymmärrystä

Yrityksen ja sen henkilöstön yhteiskokouksessa otettiin jo aiemmin tänään tavoitteeksi, että jätekuljetukset toimivat maanantaina normaalisti. Yhteiskokouksessa ei kuitenkaan juuri löytynyt ymmärrystä AKT:n vaatimuksille, jonka mukaan yrityksessä tehdyt yksilökohtaiset työsopimukset olisi korvattava yrityskohtaisella työehtosopimuksella.

-Jos työnantaja ei ole pakottanut meitä mihinkään, niin ei meitä saa pakottaa kukaan muukaan, tiivisti työsuojeluvaltuutettu Kari Hämäläinen kokousväen tuntoja. Työnantajaliittoihin kuulumaton Sita Finland hylkäsi tiistaina Lonkan sovintoesityksen juuri työntekijöiden vastustuksen vuoksi. Työntekijät eivät myöskään osallistuneet keskiviikkona alkaneeseen AKT:n järjestämään saartoon.

Periaatteellinen kiista

Somero kuvasi kokouksessa kiistaa periaatteelliseksi: työntekijöiden kanta ei ratkaise AKT:n toimia. Hän myös epäili, että AKT ottaa tarvittaessa kaikki aseet käyttöön bussien ja satamien pysäyttämistä myöten. -Olisiko meidän siksi nyt laukaistava tämä tilanne? AKT:n liittosihteeri Matti Vehkaoja vahvisti ennen illan sovittelua Someron arvion.

-Nämä ovat niin isoja kysymyksiä, etteivät ne ole yksittäisen työntekijän päätettävissä. Kyse on koko työnmarkkinakentässä sovittavista asioista. Yhteiskokouksessa olivat edustettuina ranskalaisomisteisen yrityksen kaikki 180 työntekijää. Paikalla oli pääkaupunkiseudun väen lisäksi edustajat Tampereen, Lappeenrannan, Porvoon ja Päijät-Hämeen toimialueilta.

Kokous oli avoin tiedotusvälineille, millä Someron mukaan haluttiin osoittaa vääriksi AKT:n väitteet henkilöstön painostamisesta.
(MTV3-STT)


Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.