Pääkallolöytö hämmästyttää: Täysin uutta tietoa alkuihmisistä

Georgiassa tehty pääkallolöytö on tuonut uutta valoa ihmislajin kehityksestä.

Samasta paikasta löytyneiden kallojen erot antavat ymmärtää, että aiemmin eri alkuihmislajeiksi luonnehditut löydöt saattaisivatkin olla samaa lajia jos kohta yksilöitä, joilla on erilaisia piirteitä. Georgian-löydössäkin kalloilla on niin paljon yhteisiä piirteitä, että ne tukevat teoriaa samasta lajista.

– Nyt voimme sanoa varmasti, että kyseessä on yksi populaatio jossa on erilaisia piirteitä. Ennen niitä pidettiin anatomisina eroina, mutta nyt ne ovat vain eroja populaation sisällä, sanoo Georgian kansallismuseon johtaja David Lordkipanidze.

Kallot löydettiin vuonna 2005 Dmanisistä, joka on satakunta kilometriä pääkaupungista Tbilisistä. Kallojen iäksi arvioidaan 1,8 miljoonaa vuotta. Päättelyt alkuihmisten lajien määrästä on julkaistu tuoreimmassa tiedelehti Sciencessä.

Reid Ferring University of North Texasista sanoo, että jos löydöt olisi tehty Afrikassa, ne voitaisiin nimetä jopa eri ihmislajeiksi.

– Nyt on ensi kertaa löydetty näin monta samanikäistä kalloa samasta paikasta. Tämä todella muuttaa näkemyksiä ihmiskuntamme menneisyydestä.

Löydetyt kallot eivät olleet samanmuotoisia, ja niiden leuoissa ja silmäkulmissa oli eroja. Silti ominaispiiretissä oli niin paljon yhtäläisyyksiä, että tutkijat pitävät niitä saman alalajin yksilöinä. Johtopäätös on se, että erilaisuudet lajin sisällä ovatkin sääntö eivätkä poikkeus.

Lähteet: AFP, APTN

Lue myös:

    Uusimmat