Paahtopaisti ja juureswokki, piparjuurikastike 14.4.2000

toim. Ari Malmberg
noin 1 kg:n paahtopaisti
1 rkl öljyä
1 rkl viinietikkaa
1 tl suolaa mustapippuria

Sekoita öljy, viinietikka, suola ja mustapippuri ja hiero seos paahtopaistin pintaan. Anna marinoitua jääkaapissa mielellään seuraavaan päivään asti.

Anna paistin lämmetä huoneen lämmössä muutaman tunnin ajan. Paista paahtopaistia uunissa 125 asteessa noin tunti - puolitoista tuntia lihakiloa kohti. On hyvä käyttää lihalämpömittaria. Kun paistin sisälämpö on 60-70 astetta, se on valmis. Silloin se on sisältä punainen ja mehevä. Älä paista paahtopaistia liian kypsäksi, silloin se muuttuu kuivaksi.

Anna paistin vetäytyä hetki ennen tarjoamista. Leikkaa paisti siivuiksi.

Tarjoa paahtopaistin kanssa piparjuurijogurttia ja juuresvokkia.

Juuresvokki


2 porkkanaa
pala palsternakkaa
pala selleriä
4 perunaa
1 punasipuli
pala kaalia
200 g pakastepapuja
1 rkl öljyä
1/2 dl soijaa
1/2 dl viinietikkaa
1- 2 tl sokeria
1 rkl raastettua inkivääriä tai
1 tl inkiväärijauhetta

Leikkaa juurekset, sipuli ja kaali ohuiksi tikuiksi. Kuumenna vokkipannulla öljy ja lisää porkkana- palsternakka- ja selleritikut. Sekoittele hyvin.

Lisää perunatikut ja sekoita. Tarvittaessa voit lisätä tilkan vettä, jotta juurekset eivät pala, vaan kypsyvät vesihöyryssä.

Lisää sipuli ja kaali ja lopuksi pavut. Sekoita kastikkeen aineet. Kun juurekset ovat pehmenneet, lisää kastike joukkoon. Anna maustua hetki.

Piparjuurikastike


2 dl ruoanvalmistusjogurttia
1-2 rkl piparjuuritahnaa
1 murskattu valkosipulin kynsi
suolaa
mustapippuria

Sekoita aineet keskenään ja tarjoa paahtopaistin kanssa.

Lue myös:

    Uusimmat