Pääehdokkaat voitonvarmoja Jugoslaviassa

Jugoslavian presidentinvaaleissa pääehdokkaiden kannattajat julistavat omilleen voittoa.

Vojislav Kostunica

Jugoslavian presidentinvaalien kummankin pääehdokkaan kannattajat ovat ennustaneet omilleen voittoa, kun yli puolet äänistä oli laskettu iltapäivällä. Ääntenlaskennan kulusta on kuitenkin liikkunut ristiriitaisia tietoja. Lopullisia tuloksia odotetaan aikaisintaan huomisaamuksi.

Opposition mukaan sen pääehdokas Vojislav Kostunica on saamassa yli 50 prosenttia äänistä ja tulee siten valituksi jo ensimmäisellä äänestyskierroksella. Kostunica saa 55 prosenttia ja presidentti Slobodan Milosevic 34 prosenttia äänistä, ennusti Serbian demokraattisen opposition eli DOS-liittoutuman johtoon kuuluva Cedomir Jovanovic iltapäivällä. Äänistä oli tässä vaiheessa laskettu yli puolet.

Presidentti Milosevicille on "kähmittävä ainakin 400 000 ääntä", jotta hänellä olisi mahdollisuuksia päästä toiselle kierrokselle, lisää Jovanovic, joka myös johtaa keskusvaalilautakunnan päämajaa.

Myös Kostunican oma puolue, Serbian demokraattinen puolue (DSS), ennustaa ehdokkaalleen voittoa, kun lähes 55 prosenttia äänistä on laskettu. Ennuste on lähes sama kun DOS-liittoutuman.

Sosialistit: Milosevic voittaa

Milosevicin sosialistisen puolue sanoi illansuussa, että Milosevic oli saanut 45 ja Kostunica 40 prosenttia siihen mennessä lasketuista äänistä. Ennuste perustui kuitenkin vain 37 prosenttiin annetuista äänistä.

Sosialistien puoluesihteerin Gorica Gajevicin mukaan tämä antaa toiveita, että Milosevic saa yli puolet äänistä ja tulee siten valituksi jo ensimmäisellä kierroksella.

Gajevic myöntää kuitenkin, että sosialistit liittolaisineen ovat hävinneet kunnallisvaalit ja menettäneet hallitsevan asemansa "tietyissä kunnissa". Milosevicin vaimon Mira Markovicin johtama vasemmistopuolue on ennustanut Milosevicille 56 prosenttia äänistä.

Opposition ääntenlaskijat potkittiin yöhön

Jugoslavian keskusvaalilautakunta keskeytti työnsä eilisiltana hallituksen ja opposition edustajien ääntenlaskentaa koskevien erimielisyyksien vuoksi, kertoi DOS-puolueeseen kuuluva lautakunnan jäsen Sinisa Nikolic uutistoimisto AFP:lle.

Hänen mukaan presidentti Milosevicin sosialistisen puolueen ja sen liittolaisten edustajat lautakunnassa päättivät keskeyttää laskennan, "koska oli jo liian myöhä". Kun DOSin, Serbian radikaalipuolueen ja Serbian uudistusliikkeen edustajat halusivat jatkaa ääntenlaskentaa, Milosevicin kannattajat kutsuivat paikalle vartijat, jotka "poistivat meidät ja lukitsivat huoneen, jossa me kokoonnuimme, Nikolic sanoi. Hänelle ja komission muille jäsenille ei kerrottu, milloin työtä jatketaan.

Kostunica: "Kansan voitto"

Opposition pääehdokas Kostunica puhui "kansan voitosta" tänään pidetyssä lehdistötilaisuudessa. Hän viittasi kuitenkin hallituksen ilmoitukseen, jonka mukaan Milosevic johtaa ääntenlaskua, ja arveli että presidentinvaalissa joudutaan toiselle kierrokselle.

-Mutta pelkästään toinen vaalikierros on voitto Milosevicista kaiken äänien väärentämisen ja uhkailujen jälkeen, Kostunica sanoi. Epävirallisten tietojen mukaan 74 prosenttia äänestäjistä kävi uurnilla. Äänestysvilkkauden uskottiin hyödyttävän oppositiota. Virallinen vaalitulos selviää vasta myöhemmin tällä viikolla.

Häviäjästä ei epäselvyyttä

Vaalien suuresta häviäjästä ei ollut epäselvyyttä voittajasta riippumatta: Vuk Draskovic ja hänen puolueensa, Serbian uudistuspuolue (SPO). Tähänastiset tulokset osoittavat, että SPO - aikoinaan suurin oppositiopuolue - on kutistunut pikkutekijäksi.

Draskovic myönsi kuitenkin reilusti tappionsa Kostunicalle ja sanoi, että opposition yhteisrintamasta irtoaminen ja oman ehdokkaan asettaminen oli virhe. Draskovic asuu Montenegrossa eikä ole käynyt Serbiassa sen jälkeen kun hän selvisi murhayrityksestä Budvassa kesäkuussa. Hän syyttää rikoksesta Milosevicin salaista palvelua.

USA: Maailma seuraa

Yhdysvallat viestitti ääntenlaskun aikana, että maailma seuraa tarkasti tilannetta.

-Epäilemme vahvasti prosessin uskottavuutta, Yhdysvaltain kansallisen turvallisuusneuvoston tiedottaja P. J. Crowley sanoi. Paikalliset tarkkailijaryhmät raportoivat jo eilen monista epäselvyyksistä, ja vaalien kuvattiin muodostuneen monin paikoin "täydelliseksi sekasotkuksi".

Länsi epäili ennen vaaleja, että Milosevic voi turvautua vaalivilppiin pysyäkseen vallassa. Epäluuloja vahvisti ennakkoon muun muassa se, että hallitus kielsi muun muassa EU:n parlamentaaristen vaalitarkkailijoiden pääsyn maahan.
(MTV3-STT-AFP-Reuters)

Lue myös:

    Uusimmat