P-Korean tilanne turvallisuusneuvoston tutkittavaksi

Kansainvälinen atomienergiajärjestö IAEA on päättänyt viedä Pohjois-Korean ydinaseohjelman YK:n turvallisuusneuvoston tutkittavaksi.

IAEA päätti siirtää kriisin turvallisuusneuvoston käsiteltäväksi, koska Pohjois-Korea rikkoo sen mukaan edelleen ydinsulkusopimusta.

Pohjois-Korea on uhannut aloittaa uudelleen ohjuskokeet, jos turvallisuusneuvosto ryhtyy käsittelemään asiaa. Pohjois-Korea varoitti viime kuussa YK:ta, että se näkisi kaikenlaiset taloudelliset pakotteet sodanjulistuksena. Maa sanoutui tammikuussa irti ydinsulkusopimuksesta. Yhdysvaltalaisdiplomaatti kertoi eilen, että turvallisuusneuvosto ei välttämättä käsittele Pohjois-Korean tilannetta, vaikka IAEA sitä pyytäisikin.
Pohjois-Korea ajoi Kansainvälisen atomienergiajärjestön tarkastajat viime vuoden lopulla pois maasta ja vetäytyi myöhemmin kansainvälisestä ydinsulkusopimuksesta.

P-Korea haluaa neuvotella USA:n kanssa

Pohjois-Korea on toistanut haluavansa löytää rauhanomaisen ratkaisun sen ydinohjelmasta syntyneeseen kiistaan Yhdysvaltojen kanssa.

Ulkoministeriön korkea virkamies Ri Hui Chol vetosi uutistoimisto Reutersin haastattelussa Yhdysvaltain tärkeimpään liittolaiseen Britanniaan, jotta se auttaisi kahdenvälisten neuvottelujen aikaansaamisessa Yhdysvaltain ja Pohjois-Korean välille.

- Ongelmana on, ettei Yhdysvallat halua keskustella kanssamme, Ri sanoi.

Rin mukaan Pohjois-Korealla ei ole aikeita valmistaa ydinaseita, vaikka maa onkin irtautunut ydinaseiden leviämisen estämiseksi solmitusta kansainvälisestä ydinsulkusopimuksesta.

- Jos Yhdysvallat luopuu vihamielisestä politiikastaan ja ydinaseuhkauksistaan Pohjois-Koreaa kohtaan, voisimme todistaa erillisen Pohjois-Korean ja Yhdysvaltain välisen todentamisprosessin kautta, ettemme valmista ydinaseita, Ri lupasi.

Ri varoitti kuitenkin Pohjois-Korean asevoimien iskevän takaisin, jos Yhdysvallat loukkaa sen alueellista koskemattomuutta.

Myös EU:n edustajia maahan

EU:n korkean tason edustajien on tarkoitus matkustaa Pohjois-Koreaan lähiaikoina. Vierailun tarkoituksena on tukea Yhdysvaltojen ja Pohjois-Korean keskusteluja neljä kuukautta kestäneen ydinasekriisin ratkaisemiseksi.

Euroopan unionin ulkopoliittinen edustaja Javier Solana sanoi Etelä-Korean vierailullaan, että nyt ei ole oikea aika määrätä pakotteita Pohjois-Korealle.

(MTV3-STT-AFP-Reuters)

Lue myös:

    Uusimmat