P-Korean johto alkaa valmistella vallanvaihtoa

Pohjois-Koreaa hallitseva kommunistipuolue kokoontuu ensi viikolla valitsemaan puolueelle uutta johtoa. Pohjois-Korean KCNA-uutistoimiston mukaan harvinainen istunto järjestetään 28. syyskuuta.

Uutistoimisto ei kertonut istunnon sisällöstä tarkempia tietoja. Asiantuntijat arvelevat, että tarkoituksena on ainakin nimetä seuraaja maan johtajalle Kim Jong Ilille.

Jo pitkään on huhuttu, että terveysongelmista kärsivä Kim on nostamassa seuraajakseen nuorimman poikansa Kim Jong Unin. Varsinainen vallanvaihto tapahtunee kuitenkin vasta myöhemmin, ja asiantuntijoiden mukaan nyt järjestettävässä istunnossa pojalle annetaan virallinen asema puolueessa.

Puoluekokousta suunniteltiin alun perin syyskuun alkupuolelle, mutta sitä siirrettiin ilmeisesti Kim Jong Ilin heikon terveydentilan vuoksi. Myös elokuisia tulvia ja maan pohjoisosassa riehunutta taifuunia arvellaan siirron syyksi.

Vastaavia puoluekokouksia on pidetty Pohjois-Korean historiassa vain kaksi, viimeksi vuonna 1980. Tuolloin Kim Jong Il sai virallisen aseman puolueessa.

(MTV3 - STT - Reuters - AFP)

Lue myös:

    Uusimmat