P-Korea valmis ydinasekeskusteluihin USA:n kanssa

Pohjois-Korea on valmis keskustelemaan USA:n kanssa ydinaseohjelmastaan, mikäli USA lopettaa vihamielisen politiikkansa maan suhteen.

Pohjois-Korea on valmis keskustelemaan ydinaseohjelmastaan Yhdysvaltain kanssa, jos se puolestaan lakkaa kohtelemasta maata vihollisena, sanoi Pohjois-Korean kakkosmies Kim Young Nam tänään. Kimin kannasta kertoivat Etelä-Korean tiedotusvälineet.

Kim lupasi, että "Yhdysvaltain turvallisuushuolet" poistuvat keskustelun kautta.

-Pohjois-Korea on valmis poistamaan turvallisuushuolet Yhdysvaltain kanssa keskustellen, jos Yhdysvallat on halukas lopettamaan vihamielisen politiikkansa meidän suhteemme, sanoi Kim eteläkorealaisten lähteiden mukaan.

Yhdysvallat kertoi viime viikolla, että Pohjois-Korea on myöntänyt yrittäneensä rikastaa uraania ydinasetta varten. Pohjois-Korea kommentoi syytöksiä vasta nyt. Kimin kommentti on ymmärretty Yhdysvaltain väitteiden myöntämiseksi todeksi.

Kim kertoi maansa kannasta sen jälkeen, kun Etelä-Korean hallitustason edustajat olivat vierailleen Pohjois-Koreassa vaatien ydinaseohjelman pikaista lopettamista.

Yhteistyösopimus romuttumassa täysin

Pohjois-Korean shokkipaljastuksen pelätään romuttavan lopullisesti vuonna 1994 tehdyn sopimuksen, jonka mukaan Pohjois-Korea jäädyttää ydinaseohjelmansa vastineeksi talous- ja energia-avusta. Ohjelman kohtalo oli kuitenkin vielä tänään täysin auki.

Yhdysvallat lupasi sopimuksessa toimittaa Pohjois-Koreaan puoli miljoonaa tonnia polttoöljyä vuosittain sekä auttaa kahden kevytvesireaktorin rakentamisessa, jos ydinaseohjelma lopetetaan. Reaktoreiden rakentaminen on kuitenkin viivästynyt jatkuvasti, viimeksi vuonna 1998 kun Pohjois-Korea teki ohjuskokeen.

Yhdysvaltain ulkoministeri Colin Powell sanoi eilen, että "ohjelma näyttäisi mitätöityneen" Pohjois-Korean ydinasepaljastusten myötä. Pohjois-Korea syytti tänään Yhdysvaltoja ohjelman takkuamisesta: - Kahdeksan vuotta sopimuksen tekemisen jälkeen Yhdysvallat on edelleen lähtökuopissa. Kevytvesireaktorin rakentaminen on viivästynyt pitkään. On tullut aika päättää, hylätäänkö sopimus, sanottiin Pohjois-Korean radion lähetyksessä.

Toisaalta Etelä-Korea totesi tänään, ettei se ainakaan toistaiseksi ole aikeissa lopettaa työskentelyään projektin parissa. Myös huomiseksi kaavaillut neuvottelut puhelinyhteyksien kehittämisestä maiden välillä tullaan pitämään sovitusti, kerrottiin Etelä-Korean viranomaislähteistä uutistoimisto Reutersille.

Japani puolestaan ilmoitti tänään, että Pohjois-Korean ydinasepaljastus tulee olemaan tärkein keskustelunaihe lokakuun lopussa pidettävissä neuvotteluissa, joissa on määrä keskustella diplomaattisuhteiden normalisoinnista maiden välillä.

-Japani ei aio korostaa diplomaattisuhteiden normalisointia, jos turvallisuuspoliittisissa kysymyksissä ei saavuteta edistystä, muotoili ulkoministeri Yoriko Kawaguchi.

Kiina kiisti auttaneensa P-Koreaa

Kiina kiisti viime viikolla New York Times -sanomalehdessä olleet tiedot, joiden mukaan se olisi auttanut Pohjois-Koreaa sen ydinaseohjelmassa. Lehti perusti tietonsa nimettömiin viranomaislähteisiin.

-Tämä on täysin perusteetonta. Me olemme aina tukeneet Korean niemimaan pitämistä täysin ydinaseettomana sekä rauhan ja vakauden säilymistä alueella, sanoi Kiinan ulkoministeriön edustaja.

Kiina on tähän asti kommentoinut Pohjois-Korean ydinasepaljastusta vain yleisellä tasolla.

Kissinger arvioi Pohjois-Korean Irakin veroiseksi uhaksi

Yhdysvaltain entisen ulkoministerin Henry Kissingerin mukaan Pohjois-Korea on Irakia suurempi sotilaallinen haaste, kun Yhdysvallat pyrkii estämään maita kehittämästä joukkotuhoaseita.

Lisäksi maalla on miljoonan sotilaan vahvuinen armeija sekä satoja ohjuksia.

Kissinger kertoi näkemyksistään CNN:n haastattelussa.

(MTV3-STT-AFP-Reuters)

Lue myös:

    Uusimmat