Mainos

P-Korea käynnisti ydinvoimalan

Pohjois-Korea on käynnistänyt uudelleen pysäyksissä olleen ydinvoimalan.

Pohjois-Korea on Yhdysvaltain mukaan käynnistänyt ydinreaktorinsa Yongbyonissa. Yhdysvaltain hallitus sanoi paikallista aikaa eilen illansuussa, että voimala on otettu uudelleen käyttöön viimeksi kuluneen vuorokauden aikana.

Ydinpolttoaineen valmistuksen aloittamisesta kiistanalaisessa Yongbyonin voimalassa ei yhdysvaltalaisten mukaan kuitenkaan ole merkkejä.

Etelä-Korea on kertonut, ettei sillä ole tietoa reaktorin käynnistämisestä. Maan tuoreen pääministerin mukaan asiaa käsitellään mahdollisimman pian.

Yhdysvaltain mukaan Pohjois-Korean toiminta osoittaa uhittelua kansainvälistä yhteisöä vastaan. Valkoinen talo painottaa Pohjois-Korean eristäytyvän ydinkehittelyjensä myötä entistä enemmän. Nimettömänä pysytellyt yhdysvaltalaislähde sanoi kyseessä olleen "iso askel, joka ei kuitenkaan ollut odottamaton".

Pohjois-Korean mukaan Yongbyonin reaktorissa tuotetaan sähköä. Yhdysvallat uskoo, että toiminnan aloittaminen kertoo aikeista rakentaa ydinaseita.

Tutkimusreaktorin pitäisi toimia vuoden verran, jotta se tuottaisi tarpeeksi materiaalia ydinpommia varten. Reaktori on melko pieni, teholtaan viisi megawattia. Se on ollut poissa käytöstä vuodesta 1994.

(MTV3-STT-Reuters-AFP-DPA)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.