Mainos

P-Irlannin sopu vaakalaudalla

Viime hetken yritykset pelastaa Pohjois-Irlannin maakunnan hallitus näyttävät olevan kaatumassa. Britannian ja Irlannin välittämä ehdotus kompromissiksi saa tuskin osapuolten hyväksyntää maanantain takarajaan mennessä.

Protestanttien unionistien ja katolisten Sinn Fein -puolueen edustajat arvioivat lauantaina, etteivät he pääse sopuun kompromissipaketin hyväksymisestä maanantaihin mennessä.

Lopputulokseen vaikuttanee ratkaisevasti myös Irlannin tasavaltalaisarmeijan IRA:n reaktio keskiviikkona julkistettuun ehdotukseen. Toistaiseksi ei ole nähty merkkejä siitä, että IRA olisi unionistien toiveiden mukaisesti aloittanut aseriisunnan.

Mikäli IRA ei uuden sopimusehdotuksen ja vuoden 1998 rauhansopimuksen mukaisesti ryhdy luovuttamaan aseitaan, ovat protestantit uhanneet kaataa maakunnan itsehallinnon.

Hallituksen johtava ministeri on määrä nimittää elokuun 12. päivään mennessä, muuten hallitusta ei saada muodostettua.

IRA:n poliittisen siiven Sinn Feinin edustajat tapasivat lauantaina Britannian Pohjois-Irlannin ministerin John Reidin. Tapaamisessa keskusteltiin Pohjois-Irlannin poliisivoimien koostumuksesta tulevaisuudessa ja Britannian armeijan läsnäolosta maakunnassa.

(MTV3-STT-AP-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.