P-Irlannin parlamentilla riittää haasteita

Pohjois-Irlannin uusi 108-jäseninen parlamentti aloittaa huomenna työskentelynsä kovien haasteiden edessä. Parlamentti perustettiin huhtikuussa solmitun rauhansopimuksen myötä ja sen jäsenet valittiin kesäkuussa vaaleilla.

Parlamentin ensimmäisessä istunnossa heinäkuussa Pohjois-Irlannin ensimmäiseksi ministeriksi valittiin protestanttien UUP-puolueen johtaja David Trimble ja hänen varamiehekseen sosiaalidemokraattisen SDLP:n Seamus Mallon.

Parlamentilla on edessään kova työ, koska sillä on vain puoli vuotta aikaa perustaa maakuntaan monimutkainen poliittisten elinten järjestelmä, jonka on määrä ottaa haltuunsa Pohjois-Irlannin asioiden hallinta Britannialta.

Uusien kansanedustajien on myös totuteltava työskentelemään yhteistyössä keskenään yli 30 vuotta jatkuneen kahtiajaon jälkeen. Parlamentin toimivaltaan siirtyvät helmikuussa mm. terveys- ja koulutusasiat sekä liikenne. Puolustus- ja ulkopolitiikka sekä talousasiat jäävät edelleen Britannian hallituksen käsiin.

Niin Pohjois-Irlannin protestanttien kuin katolilaistenkin johtajat ovat ilmaisseet toivonsa, että maakunnan verinen selkkaus päättyisi lopulta. Protestanttien johtaja David Trimble ja Irlannin tasavaltalaisarmeijan IRA:n poliittisen siiven Sinn Feinin johtaja Gerry Adams tapasivat toisensa ensimmäistä kertaa viime viikolla ja ilmoittivat olevansa valmiita yhteistyöhön.

Parlamentin työskentelyn kannalta on ainakin aluksi tärkeää se, minkälaisen paikallishallituksen puolueet pystyvät muodostamaan. Puolueiden periaatteellisen erimielisyyden vuoksi hallituksen muodostaminen voikin osoittautua vaikeaksi.

Sinn Fein sai vaaleissa 18 paikkaa parlamenttiin, mikä takaa sille rauhansopimuksen mukaisesti ainakin yhden paikan hallitukseen. Trimble on kuitenkin toistuvasti vakuuttanut, ettei hän tule samaan hallitukseen Sinn Feinin kanssa ennen kuin IRA luopuu aseistaan. IRA on puolestaan sanonut, ettei se anna aseitaan pois ennen kuin brittiarmeija vetäytyy Pohjois-Irlannista.

Kesäkuun vaaleissa suurimmaksi puolueeksi nousi UUP, joka sai parlamenttiin 28 paikkaa. Toiseksi suurimmaksi puolueeksi ylsi katolilaisenemmistöinen SDLP, jolle tuli 24 paikkaa. Rauhansopimusta vastustava, pastori Ian Paisleyn johtama demokraattinen unionistipuolue DUP sai parlamenttiin 20 paikkaa ja Sinn Fein 18 paikkaa.
(STT-AFP)

Lue myös:

    Uusimmat