Mainos

P-Irlannin itsehallintosuunnitelmille jatkoa

Sopimuksen mukaan katolilaisten Sinn Feinin ja protestanttien DUP:n on valittava johtajat itsehallinnon johtoon 24. marraskuuta mennessä. Maakunnan itsehallinto on tarkoitus palauttaa ensi maaliskuuhun mennessä.

Britannian ja Irlannin hallitukset sanoivat tänään jatkavansa Pohjois-Irlannin itsehallintoon tähtäävän suunnitelman toteuttamista. Näin siitäkin huolimatta, että maakunnan suurimmat puolueet antoivat suunnitelmalle vain osittaisen hyväksyntänsä.

- Hallitukset ovat olleet yhteydessä maakunnan puolueisiin Näiden kontaktien jälkeen olemme vakuuttuneita, että suunnitelma, jos se toteutetaan hyvässä uskossa, muodostaa perustan poliittiselle ratkaisulle, sanoivat Irlannin pääministeri Bertie Ahern ja Britannian Pohjois-Irlannin asioiden ministeri Peter Hain yhteisessä lausunnossaan.

Sopimuksen mukaan Pohjois-Irlannin suurimpien puolueiden, katolilaisten Sinn Feinin ja protestanttien DUP:n, on valittava johtajat maakunnan itsehallinnon johtoon 24. marraskuuta mennessä. Tämän jälkeen itsehallinto palautetaan Pohjois-Irlantiin ensi maaliskuuhun mennessä.

Itsehallinnon palauttamisen tiellä on kuitenkin edelleen kiista siitä, kuinka Sinn Fein sitoutuu virallisesti tukemaan maakunnan poliisivoimia, joissa protestantit ovat hallitsevassa asemassa. DUP on ilmoittanut, ettei se lähde jakamaan valtaa ennen kuin Sinn Fein suostuu tukemaan poliisia.

Itsehallintoa on jo aiemmin kokeiltu Pohjois-Irlannissa, mutta vuonna 2002 maakunta palautettiin Britannian komentoon, kun Irlannin tasavaltalaisarmeijaa IRA:ta oli syytetty paikallispoliitikkojen vakoilusta.

(MTV3-STT-AFP-Reuters-AP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.