Mainos

Özalanin tuomiota lykätään

Turkin hallitus lykkää kurdijohtaja Abdullah Öcalanin kuolemantuomion täytäntöönpanoa.

Kuolemantuomion täytääntöönpano lykkääntyy ainakin sen aikaa, että Euroopan ihmisoikeustuomioistuin käsittelee Öcalanin valituksen. Kurdijohtaja Öcalanin kuolemantuomio on vahvistettu Turkin korkeimmassa oikeudessa, eli hänet voi armahtaa vain maan parlamantti tai presidentti. Turkin ei kuitenkaan uskota teloittavan Öcalania varsinkaan nyt kun maa hakee Euroopan unionin jäsenyyttä.

EU varoitti tuomion täytäntöönpanosta

EU:n puheenjohtajamaa Portugali varoitti Turkkia suhteiden heikkenemisestä, jos Öcalanin tuomio pannaan täytäntöön. Turkin pääministeri Ecevit ja hänen Demokraattinen vasemmistopuolueensa vastustavat kuolemantuomiota. Sen sijaan äärioikeistolainen hallituskumppani Kansallinen toimintapuolue kannattaa kuolemantuomiota. Puolueen keulahahmo, puolustusministeri Sabahattin Cakmakoglu vaati eilen, että Öcalan on tuomion mukaisesti teloitettava.

Kurdijohtaja Öcalan tuomittiin kesäkuussa kuolemaan valtiopetoksesta ja useista murhista. Turkin korkein oikeus vahvisti myöhemmin tuomion. Tuomio voidaan panna täytäntöön vasta, kun Turkin parlamentti on hyväksynyt asian. Öcalanin johtama Kurdistanin työväenpuolue PKK on käynyt aseellista taistelua itsenäisen kurdivaltion puolesta vuodesta 1984 lähtien. Yli 30 000 ihmistä on Turkin ilmoituksen mukaan kuollut aseellisissa yhteenotoissa Kaakkois-Turkissa.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.