Ovi murrettu rumasti auki – sisällä katastrofi?

Murjomalla auki väännetty ovi tai maassa lojuvia sirpaleita alakerran ikkunasta. Joskus asuntomurron jäljet ovat näin selvät. Toisinaan asukas huomaa murron vasta, kun alkaa kaivata kannettavaa tietokonettaan tai jotain korua.

Rikosylikomisario Arto Tuomela keskusrikospoliisista (KRP) kertoo, että murrot ovat muuttuneet tekotavoiltaan röyhkeämmiksi.

– Viime aikoina on ollut muutamia tapauksia, joissa ulkomaalaisiksi epäiltyjen tekijöiden jäljiltä on murtokohteessa toimittu Amerikan malliin. Sisään on menty murjomalla ja kaikki laatikot on vedetty auki ja paikat koluttu.

Joskus tällaista jälkeä jättää peräänsä myös huumeita käyttävä suomalainen murtautuja.

– Kun asuntoon on menty siistimmällä tavalla esimerkiksi piikillä tai tiirikoimalla eli selviä murtojälkiä ei haluta jättää, on asunnossakin toimittu jälkiä jättämättä.

Viime vuonna asuntomurtojen selvitysprosentti oli noin 25. Alkuvuonna se on noussut noin 30:een. Valtaosa kiinnijääneistä on kotimaisia. Ulkomaalaisten osuus on noin neljännes.

Ulkomaalaiset keikkailevat usein ryhminä.

– He tiedustelevat etukäteen, minne kannattaa murtautua ja tekevät useita asuntomurtoja samalla Suomen-vierailulla.

Kotimaiset kiertävät rapuissa

Suomalaiset asuntorosvot liikkuvat yleensä yksin tai korkeintaan kaksin. He valitsevat kohteen sattumanvaraisesti, kertoo rikoskomisario Kari Niinimäki Helsingin poliisista.

– Asuntorosvo tietää yleensä jo aamulla, että tänään hän murtautuu jonkun kotiin. Hän ei käytännössä koskaan tiedä ennalta, mihin asuntoon hän murtautuu.

Niinimäki kertoo, että heidän tarkkailemansa vorot ovat usein kulkeneet rapusta rappuun sopivaa kohdetta etsien. He soittelevat ovikelloja, kurkkivat postiluukusta ja tutkivat lukituksia. Saattaa kulua tunti tai kaksikin ennen kuin he tekevät murron.

– Rosvo pyrkii tekemään lyhyen selvitystyön, onko ketään kotona. Useiden päivien tarkkailuun ei monellakaan ole aikaa eikä pitkäjänteisyyttä.

(MTV3 - STT)

Katso Anna-Stiina Toivosen juttu:

Lue myös:

    Uusimmat