Mainos

Ovensuukyselyt: Romanian vaalit tasaväkiset

Romanian presidentinvaalien toinen kierros näyttää muodostuvan hyvin tasaiseksi.

Ovensuukyselyjen mukaan sosiaalidemokraattinen pääministeri Adrian Nastase johtaisi niukasti vastaehdokastaan oppositiojohtajaa Traian Basescua. Nastase olisi kyselyjen mukaan saamassa 50,7 ja Basescu 49,3 prosenttia annetuista äänistä.

Romanialaiset ovat äänestäneet laiskasti presidentinvaalien toisella kierroksella. Alkuiltapäivään mennessä vain runsas neljännes äänestäjistä oli käynyt uurnilla.

Presidentinvaalien toisella kierroksella on vaikutusta myös tulevan hallituksen kokoonpanoon. Kaksi viikkoa sitten pidettiin parlamenttivaalit, joiden voittajaksi nousi sosiaalidemokraattinen puolue. Se ei kuitenkaan saanut ehdotonta enemmistöä, ja presidentinvaalin voittaja aikoo esittää omaa puoluettaan hallituksenmuodostajaksi.

Sunnuntain vaaleja seurataan tarkasti, sillä oppositio esitti ensimmäisen kierroksen jälkeen syytöksiä vaalivilpistä. Kaksi viikkoa sitten käydyn ensimmäisen kierroksen voitti Nastase. Mielipidekyselyn mukaan hänen kannatuksensa on neljä prosenttiyksikköä suurempi kuin keskusta-oikeistolaisen Oikeuden ja totuuden liiton johtajan, Bukarestin pormestarin Basescun kannatus. Ensimmäisellä kierroksella Nastase sai 40,9 prosenttia äänistä ja Basescu 33,9 prosenttia. Vaalien voittaja saa muodostaa hallituksen ja nimittää pääministerin.

Aamupäivällä äänestämässä käynyt Nastase sanoi Romanian tarvitsevan vakautta ja vaurautta. Basescu puolestaan tähdensi korruption vastaisen toiminnan tärkeyttä. Kumpikin puhui vaalien tärkeimmistä teemoista.

Euroopan unionin suurlähettiläät sopivat kuluneella viikolla saattavansa päätökseen jäsenyysneuvottelut Romanian kanssa. Suurlähettiläät vaativat Romanialta oikeusjärjestelmän uudistamista sekä korruption ja teollisuuden saaman valtiontuen tiukkaa valvontaa. Jos Romania hyväksyy ehdot, se voisi liittyä EU:hun 2007 tai viimeistään 2008.

Vaaleja seuraa 3300 tarkkailijaa. Vaalilautakunta on tiukentanut säädöksiä, sillä oppositio vaatii ensimmäisen kierroksen tulosten mitätöintiä. Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestön Etyjin tarkkailijat sanoivat tuolloin, että vaalit olivat pääosin rehelliset. Heidän mukaansa sama äänestäjä olisi tuolloin kuitenkin voinut äänestää moneen kertaan, koska äänestäminen onnistui ilman äänestystodistuksia. Äänioikeutettuja on 18 miljoonaa. Virallisia tuloksia on odotettavissa huomenna.

(MTV3-STT-AFP-DPA)

(Kymmenen uutiset 12.12.2004)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.