Mainos

Ovensuukyselyt povaavat niukkaa voittoa Komorowskille

Parlamentin puhemies Bronislaw Komorowski on matkalla Puolan seuraavaksi presidentiksi. Myöhään illalla julkistettujen ovensuukyselyjen mukaan Komorowski on saamassa 51-53 prosenttia äänistä vaalien toisella kierroksella.

Komorowskin vastaehdokas, oppositiojohtaja Jaroslaw Kaczynski tunnusti vielä illalla tappionsa ja onnitteli Komorowskia voitosta.

- Näin aluksi haluan tehdä niin kuin hyvät tavat vaativat ja onnitella voittajaa. Onneksi olkoon Bronislaw Komorowski, Kaczynski sanoi puhuessaan pettyneille kannattajilleen puolueensa päämajassa.

Vaalitulos vaikuttaa Puolan tulevaisuuteen ennen kaikkea kahdessa suhteessa. Uudella presidentillä on sananvaltaa siihen, minkälaisia talousuudistuksia Puolassa toimeenpannaan. Lisäksi presidentistä riippuu paljolti se, minkälaiset ovat Puolan suhteet jatkossa EU:hun ja Venäjään.

Keskustalaista PO-puoluetta edustava Komorowski on toiminut maan virkaatekevänä presidenttinä sen jälkeen, kun presidentti Lech Kaczynski - Jaroslawin kaksoisveli - sai surmansa lentoturmassa Venäjällä. Turman vuoksi Puolassa äänestettiin presidentinvaaleissa ennenaikaisesti.

Ensimmäisellä kierroksella Komorowski sai äänistä 41,5 prosenttia ja Kaczynski 36,5 prosenttia.

"Kaczynskit nähty"

Jos Komorowski vie voiton, presidentin yhteistyö pääministeri Donald Tuskin markkinamielisen hallituksen kanssa sujuisi todennäköisesti jouhevasti. Hallitus yrittää parhaillaan saada Puolan budjettivajetta kuriin ja valmistella euron käyttöönottoa.

- Olemme nähneet, mitä Kaczynskit voivat tehdä, joten annetaan mahdollisuus Komorowskille, sanoi kokkina työskentelevä Arkadiusz Navrocki, 25.

Vaalipäivänä Komorowski sai kuitenkin pelätä, että lomakausi ja lämmin sää pitivät hänen tukijansa - nuoret ja varakkaat puolalaiset - poissa uurnilta.

Vanhoillisia arvoja korostava, Laki ja oikeus -puoluetta johtava Kaczynski vetoaa etenkin vanhaan ja köyhään puolalaisväestöön. Hän vastustaa menoleikkauksia ja tuntee epäluuloa suuryrityksiä, EU:ta ja Venäjää kohtaan.

Kun Kaczynski oli pääministerinä vuosina 2006-2007, hän otti veljensä kanssa toistuvasti yhteen muiden EU-johtajien kanssa.

Puolalaiset pitävät Komorowskia kykenevänä mutta epäkarismaattisena. Kaczynski on puolestaan kerännyt sympatiaa lentoturman vuoksi.

- Vain Kaczynski voi estää lait, joita vapaita markkinoita puolustavat hait ja huijarit yrittävät pakottaa läpi kavereidensa eduksi, arvioi 38-vuotias muusikko Leslaw.

(MTV3 - STT - AFP - Reuters)

Katso Mari Haaviston juttu

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.