Mainos

Ovensuukyselyt: Pääministerin puolue voittamassa Latvian vaalit

Latvian keskusta-oikeistolainen koalitio näyttää nousevan vaalivoittoon ovensuukyselyjen perusteella.

Latvian parlamenttivaalien voittajaksi näyttää nousevan pääministeri Aigars Kalvitisin johtama Kansanpuolue. Uutistoimisto BNS:n ja Latvian television ovensuukyselyn mukaan se oli saamassa 19,8 prosenttia äänistä.

Kyselyn tulokset julkistettiin heti äänestyspaikkojen sulkeuduttua kello 22. Alustavia virallisia tulostietoja oli luvassa vasta aamuyön puolella.

Yhteenlaskettuna nykyisen keskustaoikeistolaisen hallituksen puolueiden kannatus näytti nousevan yli 43 prosenttiin, mikä luultavasti riittää varmistamaan sen jatkon.

- Kansa on tukenut istuvaa hallitusta, voittoa juhlinut pääministeri Kalvitis sanoi ovensuukyselyn julkistamisen jälkeen.

Hän muistutti kuitenkin, että vasta sunnuntaina virallisten tulosten selvittyä varmistuu, pitääkö hallituskoalitiota täydentää nykyisestä, jotta se saisi parlamentissa riittävästi tukea.

Latvian vaalista tuli odotettua jännittävämmät, sillä iltapäivällä ovensuukyselyt povasivat yllätysvoittoa Uusi Aika -oppositiopuolueelle. Kello 22:n tietojen mukaan se oli jäämässä kolmoseksi 14,6 prosentin kannatuksella. Toiseksi eniten eli 15,3 prosenttia äänistä oli saamassa vasemmistolainen Harmonian keskus -puolue, joka on saanut tukea varsinkin venäjänkieliseltä väestöltä.

Vike-Freiberga, Vaira

Vaaliuurnille ei tungosta

Latvialaiset äänestivät tänään synkässä syyssäässä, ja äänestysvilkkaus näytti jäävän neljän vuoden takaisia vaaleja alemmaksi. Keskusvaalilautakunnan mukaan kello 20:een mennessä oli äänestänyt 57,5 prosenttia äänioikeutetuista, kun edellisissä vaaleissa äänestysprosentti nousi noin 71:een.

Latvian presidentti Vaira Vike-Freiberga kävi äänestämässä Jurmalassa Riian ulkopuolella ja kehotti myös muita latvialaisia tekemään samoin.

- Jos kansalaiset eivät valitse nyt, joku toinen tekee sen valinnan heidän puolestaan, presidentti patisti kansalaisia vaaliuurnille.

Latvian vaalit olivat ensimmäiset sen jälkeen, kun maa kaksi vuotta sitten liittyi Euroopan unionin jäseneksi. Asiantuntijat ovat arvioineet, että äänestäjiä kiinnosti tällä kertaa eniten vakaan talouskehityksen turvaaminen. Latvia on EU:n köyhin valtio, mutta sen talous on lähtenyt EU- ja Nato-jäsenyyksien toteuduttua reippaaseen, yli 10 prosentin kasvuun.

Vaalissa oli mukana yhteensä 19 puoluetta. Äänioikeutettuja oli lähes 1,45 miljoonaa. Latvian 2,3 miljoonasta asukkaasta kolmannes on venäläisiä, joista osa on vailla kansalaisuutta ja äänioikeutta, koska eivät ole suorittaneet vaadittua Latvian kielen ja historiantuntemuksen koetta.

(MTV3-STT-Reuters-AFP-DPA-BNS)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.