Mainos

Ovensuukyselyt: Hollannin pääministerille vaalivoitto

Iltakymmeneltä päättyneiden parlamenttivaalien ensimmäiset ovensuukyselyt povaavat Hollannin istuvalle pääministerille Jan Peter Balkenendelle jatkokautta.

Hollannin parlamenttivaalien voittajaksi ennakoidaan pääministeri Jan Peter Balkenenden kristillisdemokraatteja.

Ovensuukyselyiden mukaan kristillisdemokraatit ovat saamassa 38 edustajaa 150-paikkaiseen parlamenttiin. Työväenpuolueelle taas odotetaan 34 paikkaa.

Nykyhallitus on ajanut Hollannissa tiukkaa siirtolaispolitiikkaa, kun taas työväenpuolueen johtama vasemmisto on kannattanut hieman pehmeämpää linjaa. Siirtolaiset eivät kuitenkaan nousseet ykköskysymykseksi vaalikampanjassa, vaan huomio kiinnittyi muun muassa verotukseen ja sosiaaliturvaan.

Kyselyiden mukaan sen paremmin Balkenenden johtama keskusta-oikeistolainen liittouma kuin työväenpuolueen, sosialistien ja Vihreän vasemmiston liittoumakaan ei saa enemmistöä parlamenttiin. Odotettavissa ovat sen vuoksi vaikeat hallitusneuvottelut.

Vaalit oli alun perin määrä järjestää ensi vuoden toukokuussa, mutta ne päädyttiin järjestämään ennenaikaisesti siirtolaispolitiikasta syntyneen riidan vuoksi.

Äänioikeutettuja Hollannissa oli noin 12 miljoonaa, joista joka kymmenes maahanmuuttaja. Kannastaan epävarmoja oli vaalien alla jopa 40 prosenttia äänioikeutetuista. Työväenpuoluetta yleensä äänestävät siirtolaiset ovat tavanneet olla aliedustettuja kyselyissä, mikä piti yllä vasemmiston toiveita vaalivoitosta.

(MTV3-STT-DPA)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.