Mainos

Ovensuukyselyt: Drnovsek Slovenian presidentiksi

Slovenian pääministeri Janez Drnovsek on voittanut maassa sunnuntaina järjestetyn presidentinvaalien toisen kierroksen, kävi ilmi television illalla julkaisemasta ovensuukyselystä. Kyselyn mukaan Drnovsek sai äänistä 57,7 prosenttia, kun taas entinen oikeusministeri Barbara Berzigar oli jäämässä 42,2 prosenttiin.

Slovenialaiset äänestivät tänään valitakseen maalle uuden presidentin. Kyseessä on toinen ja ratkaiseva kierros, koska marraskuun alussa järjestetyllä ensimmäisellä kierroksella kukaan ehdokkaista ei saanut ehdotonta enemmistöä. Vastakkain olivat nykyinen pääministeri, keskusta-vasemmistolainen Drnovsekja entinen oikeusministeri, keskusta-oikeistolainen Brezigar.

Vaalien selvä suosikki oli 52-vuotias Drnovsek, joka sai ensimmäisellä kierroksella 44,4 prosenttia annetuista äänistä 49-vuotiaan Brezigarin äänimäärän jäädessä 30,7 prosenttiin. Maan nykyinen presidentti Milan Kucan on ollut vallassa jo kaksi viisivuotiskautta, eikä enää voinut asettua uudelleen ehdolle. Kucan johti Jugoslaviaan kuuluneen Slovenian itsenäiseksi 1991.

Uuden presidentin virkakaudella Slovenian on määrä liittyä ´sotilasliitto Natoon vuonna 2004 ja sen odotetaan pääsevän myös EU:n jäseneksi samana vuonna. Slovenia on ollut EU-hakijamaiden kärkikastia. Ennakkosuosikki Drnovsek kertoi tänään luopuvansa liberaalidemokraattisen puolueen (LDP) johtajan tehtävistä, jos hänet valitaan. Ilman henkivartijoita liikkunut pääministeri äänesti Ljubljanan tyylikkäällä Murgljen esikaupunkialueella.

Seremoniallinen virka

Drnovsek on sanonut haluavansa jatkaa politiikassa, mutta siirtyä pääministerin tehtäviä keveämpiin tehtäviin. Hän on kärsinyt terveysongelmista. Presidentin virka on Sloveniassa suurelta osin seremoniallinen. Seuraajansa pääministeriksi Drnovsek on jo valinnut: hän on nykyinen valtiovarainministeri Anton Rop samasta puolueesta.

Toinen ehdokas, entinen oikeusministeri Barbara Brezigar kertoi puolestaan yrittäneensä tehdä ihmisille selväksi, että nyt on aika valita uudet ihmiset maan johtoon.

Sloveniassa on 1,6 miljoonaa äänioikeutettua.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.