Mainos

Ovensuukysely: Voitto konservatiiveille Britanniassa

Konservatiivit voittavat Britannian parlamenttivaalin. Ovensuukyselyn mukaan konservatiivit saisivat 305 paikkaa. Puolue olisi suurin puolue, mutta ei saisi yli 50 prosenttia paikoista. Se vaatisi 326 parlamentaarikkoa.

Ovensuukyselyn mukaan vuodesta 1997 vallassa olleelle työväenpuolueelle menisi 255 paikkaa, liberaalidemokraatit saisivat 59 paikkaa ja muut yhteensä 29 paikkaa.

David Cameronin johtamat konservatiivit saisivat 95 lisäpaikkaa, työväenpuolue menettäisi 94 paikkaa ja liberaalidemokraatit menettäisivät yhden paikan.

Asiantuntijat muistuttavat, että ovensuukysely voi johtaa pahastikin harhaan. Epäilyä herättää etenkin se, että Liberaalidemokraatit menettäisivät sen mukaan paikan, vaikka puolueelle on mielipidemittauksissa ennustettu selvää vaalivoittoa.

Parlamenttivaalien äänestys päättyi Britanniassa keskiyöllä Suomen aikaa.

Hallitusvääntö käynnistyi välittömästi

Iso-Britannia on siis saamassa sille poikkeuksellisen parlamentin, jossa yhdelläkään puolueella ei ole yli puolta paikoista. Tämä vaikeuttaa hallitusneuvotteluja.

Ensimmäisissä tv-kommenteissaan konservatiivijohtajat korostavat ovensuukyselyn osoittavan, että britit eivät halua työväenpuolueen jatkavan hallituksessa enää 13 vuoden jälkeen. Työväenpuolueen edustajat puolestaan muistuttavat, että heille kuuluu laillinen oikeus yrittää ensimmäisenä hallituksen kokoamista: he ovat istuva hallituspuolue eikä yksikään puolue ole saamassa yli puolta äänistä.

Äänestysinto nousi korkeaksi

Äänestysprosentin parlamenttivaaleissa arvioidaan nousevan korkeaksi. Paikoittain ihmiset jonottivat äänestyspaikoille vielä vähän ennen ovien sulkeutumista puolilta öin Suomen aikaan.

Ainakin yhdessä paikassa kaikki halukkaat eivät ehtineet äänestää, ja tämä tietenkin herätti ärtymystä.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.