Ovatko työpaikkojen koulutusvideot pian historiaa? Google kehittää VR-perehdytystä

Tulevaisuudessa jotkin työpaikat saattavat hoitaa uusien työntekijöidensä perehdyttämisen virtuaalitodellisuuden avulla. Googlen tekemä koe todistikin virtuaalitodellisuuden perehdytysvideoita tehokkaammaksi tavaksi.

Googlen Daydream Labs -osasto on suorittanut kokeilun, jossa uusia työntekijöitä perehdytettiin työhönsä koulutusvideoiden tai virtuaalitodellisuuden avulla. Googlen kokeilun perusteella uppoutuminen simulaatioihin toimi paremmin kuin videot.

Kokeilussa asetettiin vastakkain kaksi ryhmää, joiden työnkuvaan kuuluisi kahvin valmistaminen ripeästi. Toinen ryhmä katsoi YouTubesta baristoille tarkoitettuja koulutusvideoita, kun toinen ryhmä kävi läpi baristakurssin virtuaalitodellisuuden keinoin.

Espressokoneen käyttöä virtuaalitodellisuudessa harjoitellut ryhmä suoriutui kahvin valmistamisesta nopeammin ja teki vähemmän virheitä. Google tosin huomautti, että kumpikaan ryhmä ei kyennyt valmistamaan vakuuttavan hyvää kahvia.

Virtuaalitodellisuudella ei voi korvata käytännön perehdytystä vielä yhden kokeilun perusteella, mutta VR-ympäristöä koulutuskäyttöön kehittäville se vaikuttaa lupaavalta.

Virtuaalitodellisuudessa harjoitellut ryhmä oppi kyllä hyvin espressokoneen toiminnot, mutta se ei opettanut kahvin tamppaamisen taitoa, joka vaatii oikeanlaisen tekniikan hallitsemista. Lisäksi maidon höyryttämiseen käytettävän suuttimen vaarallisuus ei välittynyt VR-koulutuksen kautta: kouluttajat joutuivat vetämään harjoittelijoita pois kuuman höyrysuihkun alta, kun maitoa höyrytettiin käytännössä.

Vaikka kaikkia työtehtäviä ei välttämättä voi milloinkaan opettaa virtuaalitodellisuuden kautta, oli kokeilu Daydream Labsin mielestä silti onnistunut. Virtuaalitodellisuuden kautta voi kenties rakentaa oppimiskokemuksia muutenkin kuin työtehtävien muodossa.


***

Videot

Uusimmat

Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja